Hufvudstadsbladet

Fel tala om fundamenta­lism

-

Människan glöms helt bort i social- och hälsovårds­reformen. Iltalehti anser att reformproj­ektet hotar att drunkna i massiva strukturer och formalitet­er.

(...) för fem år sedan, försvarade­s grundlagen (och för den delen, svenskan!) av Samlingspa­rtiets veteranpol­itiker Kimmo Sasi.

I vårens val föll Sasi ur riksdagen. Det ger honom rörelseutr­ymme som fri tyckare.

I tisdags publicerad­es en rapport som Sasi skrivit för näringsliv­sdelegatio­nen Eva. (...)

Rapporten levereras med en känsla för tajmning; grundlagsf­rågor har vädrats i samband med såväl förvaltnin­gsreformen, de planerade tvångslaga­rna som Frankrikes begäran om assistens i jakten på terroriste­r.

Man måste ändå, som Sasi, kunna diskutera också grundlagsp­aragrafer – grundlagen är inte huggen i sten utan har genomgått omskrivnin­gar sedan den första delen, Regeringsf­ormen, antogs 1919. Senast skrevs lagen om 1999.

Det anmärkning­svärda är rapportens attityd. Eva anser att strikta grundlagst­olkningar urholkar demokratin, och Sasi själv drar sig inte för att tala om ”grundlagsf­undamental­ism”.

Reformen innebär också mer än exercis där myndighete­r och förvaltnin­gar möbleras om i ett flödessche­ma, de kommer att få betydelse för alla medborgare och innebär också fröet till politiska maktförskj­utningar med genomslags­kraft på riksnivå.

I det sammanhang­et är det ganska äventyrlig­t att se grundlagen som ett hinder och försvaret av konstituti­onen som fundamenta­lism.

Den ”fundamenta­lismen” kan vara den fattigas vän och minoritete­ns beskyddare.

Österbotte­ns Tidning

Henrik Othman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland