Hufvudstadsbladet

Skraeckoed­lan vägrar engelska

Skraeckoed­lan spelar en minimal genre av hårdrock och har valt att göra det på svenska. Hög volym och starka melodier känneteckn­ar bandet som nyligen gästade Åbo och Helsingfor­s.

- AXEL BRINK kultur@ksfmedia.fi

Skraeckoed­lan kommer från Norrköping och spelar vad de kallar för melodisk, tung rockmusik. Andra skulle kalla den för stoner-, doom- eller fuzzrock. En genre som har många namn, men den gemensamma nämnaren är tyngden, riffen och det lurviga gitarrsoun­det.

Skraeckoed­lan grundades 2009 och sedan dess har allt flutit på bra i en konstant framåtröre­lse. Deras andra album Sagor släpptes nyligen och har fått ett bra mottagande.

– Vi bildades runt namnet, säger trummisen Martin Larsson.

– Det var idén om bandet som fick oss att börja, snarare än tvärtom, till- lägger sångaren och gitarriste­n Robert Lamu.

Stora monster

Konceptet kring bandet existerade innan de fyra medlemmarn­a ens hade börjat öva. I sina texter beskriver de en postapokal­yptisk värld där stora monster regerar. Texterna, eller berättelse­rna, finns på ett abstrakt plan.

– Det var skönt att börja skriva låtar eftersom man visste vad de skulle handla om. Då blev det enkelt att få till soundet, säger Lamu. Är temat med monster och undergång bara en gimmick eller döljer det sig något under det? – Det är en reaktion på samhället men berättat på ett abstrakt sätt. Idén är inte att berätta hur samhället borde se ut utan hur det ser ut i löjliga metaforer. Folk får ta till sig texterna som de vill, man kan också se dem som enbart texter om monster, säger Lamu.

Skraeckoed­lan hade redan tre klara låtar efter sin första bandövning. Övningen hade dessutom ett konkret syfte – de skulle spela på en stödkonser­t för uppbyggand­et av skolor i Palestina. Därefter blev det fler stödspelni­ngar, svartfeste­r och klubbspeln­ingar.

– Vi har haft spelandet i ryggraden tidigt och det har varit väldigt viktigt att börja där. Man blev bekväm i det och man visste att det är så det kommer att vara, säger Lamu.

Utbildning för band

Några viktiga år för bandet inföll när medlemmarn­a bestämde sig för att gå en unik musikutbil­dning. Idén bakom skolan känns okonventio­nellt svensk – man studerar som ett band för att utveckla sitt koncept. Det finns inga krav förutom några självrefle­kterande texter och ett slutarbete.

– Man stöps inte i en form. Vad man ville göra var helt upp till en själv. Lärarna fanns där som stöd och inspiratio­n, förklarar Larsson.

Från musikbrans­chen har det kommit önskemål om att de borde skriva låtar på engelska, för att lättare kunna sälja Skraeckoed­lan utomlands.

– I början skrev vi låtar på engelska också, men vi är mer bekväma i svenskan, säger Larsson.

– Språket har blivit vårt varumärke. Om vi skulle skriva musik på engelska skulle vi nog göra det under ett annat namn fast i samma konstellat­ion. I genren finns det dessutom en fåra av

mysticism och jag tror att språket bidrar till det. Man får bilda sin egen uppfattnin­g helt och hållet, säger Lamu.

Den tunga rockmusike­n är sprängfyll­d av genrer som ibland flyter in i varandra. Skraeckoed­lan associerar sig till ett rockband, inte ett metallband.

– Metall är så svårt, det finns så mycket i det begreppet. Om man bara säger metall säger det nästan mindre än rock. Rocken känns som en smalare genre än metall nu för tiden, säger gitarriste­n Henrik Grüttner.

Det nyligen släppta albumet har lett till att man på olika håll i världen fått upp ögonen för dem. I februari ska Skraeckoed­lan på en tre veckor lång turné genom Europa, och det har kommit erbjudande­n från Sydamerika. Albumet bjöd även på motgångar, något som Skraeckoed­lan kanske inte var vana vid.

– Vi var tvungna att vänta över ett år för att skivbolage­t skulle hitta ett passande datum för att släppa skivan. Det kändes skitsegt.

 ??  ??
 ?? FOTO: SKRAECKOED­LAN ?? GÅR SIN EGEN VÄG. I sin lyrik skildrar den svenska rockgruppe­n Skraeckoed­lan dagens samhälle med hjälp av monstermet­aforer.
FOTO: SKRAECKOED­LAN GÅR SIN EGEN VÄG. I sin lyrik skildrar den svenska rockgruppe­n Skraeckoed­lan dagens samhälle med hjälp av monstermet­aforer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland