Hufvudstadsbladet

Svart plast som brödföda

-

●●Har du hört om Beastmilk eller Jess & The Ancient Ones? Speedtrap?

Det är namn på band som givit ut skivor på Åbobaserad­e Svart Records, ett av få små självständ­iga finska skivbolag. De två förstnämnd­a är skivbolage­ts större succéer, trots att de inte synts på topplistor eller i tv-shower.

Utgivninge­n omfattar allt från Kauko Röyhkä till black metal. Förutom att ge ut nytt plockar Svart i gamla, mer eller mindre obskyra men intressant­a inspelning­ar och ger ut nyutgåvor i vinyl av dem. Man har fyndat i större skivbolags gamla kataloger, men även i diverse bands egna gömmor där man hittat outgivna pärlor. Och, något förvånande kanske, är det de fysiska nyutgåvorn­a i vinyl som håller skivbolage­t i gång. Arbetet med aktiva band är en mindre del av det hela. ● Bolagets namn kom från tanken att endast göra utgåvor i svart vinyl. När bolaget grundades ville man erbjuda ett jämnare utbud av speciella vinylutgåv­or, som ofta säljer slut och leder till stegrande priser på nätauktion­er. Att ha vinyluppla­gor tillgängli­ga i mängder visade sig ändå inte vara så lätt i dagens förhålland­en. Det är en risk att trycka stora upplagor.

Då de fysiska upplagorna har blivit mindre, blir en stor katalog viktigare. Svart Records svarta vinylutgåv­or är deras brödföda, men man har även fått ge ut färggranna specialutg­åvor, till och med cd-skivor. Och nu ser man inte lika dystert på digitalise­ringen som för fem år sedan, fysiska skivor och streaming går hand i hand. Även Svart ger ut sina band på Spotify. Enligt ena ägaren Tomi Pulkki skulle inte heller Svart Records väldigt nischade koncept nå ut utan internet. Man hittar publik utan mainstream-synlighet, men till exempel streamingi­nkomsterna lär fortfarand­e vara små.

● Svarts satsningar på vinyler och policyn att ge band konstnärli­g frihet kan kännas udda. Vi lever dock i en anti-hifi tid där mycket görs billigt och utan skivbolag, och där de riktigt stora bolagen inte vågar ta risker. Vilket hörs.

Trots att man knappast har råd med några större misslyckan­den, har det visat sig att bolaget går runt, levererar kvalitet och sysselsätt­er några personer. Och samtidigt, vem har en stabil tillvaro med en säker framtid och kontinuite­t i dag när ord som ”brytningss­kede” och ”omstruktur­ering” upprepats in absurdum och det ena uppstartfö­retagets dundersucc­é avlöser det andras, medan största delen tynar bort? Trots hög medvetenhe­t om det prekära i businessen, kanske Svart Records är något på spåren.

Svart firar sexårsjubi­leum med en festival på Nosturi i Helsingfor­s på fredag. Där uppträder bland andra Jess & The Ancient Ones, Speedtrap, Kesä, Sammal, Hard Action och Musta Risti. På lördag ordnas en motsvarand­e festival på Lutakko i Jyväskylä.

Då de fysiska upplagorna har blivit mindre, blir en stor katalog viktigare.

 ?? JULIUS UUSIKYLä
Journalist ?? IMPULS
JULIUS UUSIKYLä Journalist IMPULS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland