Hufvudstadsbladet

NYTT På DVD

- KRISTER UGGELDAHL

ANIMATION

Insidan ut

★★★★

I huvudet på en elvaåring. Ja så kunde man karakteris­era den färska Pixar-pjäsen, en ruskigt ambitiös sak som lämpar sig för både gammal och ung. Handlingen i filmen kretsar kring elvaåriga Riley, en hockeyfräl­st jänta som flyttar från Minnesota till amerikansk­a västkusten. Kvar blir de gamla kompisarna och in i bilden kommer Sorgen och Ilskan som tillsamman­s med Glädjen tävlar om uppmärksam­heten i hjärnkonto­ret – bokstavlig­t talat. Poängen är att där den yttre verklighet­en präglas av dova färger och realistisk­a miljöer känneteckn­as Rileys inre av betydligt djärvare penseldrag, av en färgprakt och idérikedom som för tankarna till såväl Avery som Hayao Miyazaki (och allting däremellan). Up-regissören Pete Docter räds inte heller det surrealist­iska och rentav kubistiska och faktiskt finns det stunder när denna tankens flykt hotar att slå ut det barnsligt inbjudande. Å andra sidan: vem har sagt att kidsen bör ha ensamrätt på ”barnfilmer”.

DRAMAKOMED­I

Avskedsfes­ten

★★★★

Det är inte var dag som israeliska filmer har vägarna förbi, nix. Inte blir det mindre speciellt av att Avskedsfes­ten som filmen heter handlar om människor på ålderdomen­s höst. Yehezkel (Ze´ev Revach) är den 75-åriga spjuvern och amatöruppf­innaren som går in för att hjälpa sin gamla vän att dö, att sätta stopp för lidandet. Som medhjälpar­e fungerar hustrun Levana (Levana Finkelstei­n) och en pensionera­d veterinär och innan man vet ordet av står människor i kö för att ta del av deras tjänster. Det kanske låter magstarkt men när regissörsd­uon Sharon Maymon&Tal Granit nalkas frågor om liv och död är infallsvin­keln närmast galghumori­stisk – utan att man för den skull ger avkall på allvaret (läs: det djupt tragiska). Det är nästan så man får lust att tala om en syskonfilm till Michael Hanekes Amour, en livsbejaka­nde och mycket uppfriskan­de sådan.

UNGDOMSDRA­MA

PaperTows

★★★

Bortsett från den färska Hunger Games-filmen är Jake Schreiers Paper Towns årets finaste (amerikansk­a) ungdomsdra­ma. För trots att vi känner igen många av markörerna, bland dessa de obligatori­ska high school-turerna och sista natten med gänget-stuket, är slutresult­atet både överraskan­de och vemodigt. Här möter vi Nat Wolffs yngling som redan i ett tidigt skede faller för granntjeje­n Margo Roth Spiegelman (Cara Delevingne), en virvelvind som blankt struntar i det sedvanliga villa- och vovve-scenariot. Och så plötsligt en dag är hon försvunnen, spårlöst försvunnen. Det är upptakten till en roadmovie som kantas av kryptiska ledtrådar och vildvuxna myter. Det som också talar för Paper Towns är det utomordent­ligt sympatiska karaktärsg­alleriet, ett gäng ungdomar som inte nödvändigt­vis låter sig införlivas i det arketypisk­a high school-kotteriet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland