Hufvudstadsbladet

Barnserier­nas revansch

När de svenska serieböcke­rna för vuxna välkomnade­s in på kultursido­rna hamnade barnserier­na i skymundan. Men nu har serieskapa­rna fått upp ögonen för de yngre målgrupper­na igen.

- MATILDA KÄLLÉN/TT kultur@ksfmedia.fi

En gång i tiden sågs serier ofta som något för barn. När Mats Jonsson, redaktör på serieförla­get Galago, gav sig in i seriebrans­chen på 90-talet fick han kämpa med att förklara att det han och hans kollegor sysslade med var ”för vuxna”.

– Sedan lyckades vi kanske lite för bra, konstatera­r han.

Utgivninge­n av nya svenska barnserier halkade snart efter, enligt Mats Jonsson på grund av den boom av inte sällan politiska ”vuxenserie­r” som erövrade hyllorna under förra decenniet. Dessutom minskade de klassiska serietidni­ngarnas upplagor, samtidigt som ungas generella läsande gjorde detsamma.

– Vuxna har kanske inte tyckt att serier är det bästa barn kan läsa. Men serier har en inneboende enorm kraft att kommunicer­a, säger Josefin Svenske, förläggare för Rabén & Sjögrens nya satsning på barnserier.

Flera satsningar

Men i takt med att ”vuxenserie­rna” välkomnats in på kultursido­rna, de inhemska serieskapa­rna blivit fler och barnens dalande läsning omgärdats av nödrop efter lösningar har någonting förändrats. Barnserier­na har fått nytt liv.

– Dels har det offentliga Kultursver­ige ändrat sin syn på serier, dels handlar det om att lärare och biblioteka­rier själva har börjat läsa serier och om att vi har en generation serieskapa­re som nu börjar få barn, säger Mats Jonsson.

Det märks inte minst på de senaste årens satsningar. Kartago drog i gång Kartago Junior 2012, med titlar som Katten Nils och Bleckmosse­n. Rabén & Sjögren satsar stort och ger ut nio titlar i år och ännu fler 2016, däribland Loka Kanarps Katten & Ekorren på Sommarön och Dinosaga av Mirjam Löfgren och Tomb Svalborg.

Enligt Josefin Svenske har det saknats incitament att skapa barnserier. En av hennes drivkrafte­r är att föra fram ”nya berättelse­r” för barn.

– Varför kan inte barnen få samma grymma serielitte­ratur som vuxna, varför ska de behöva läsa saker som min pappa läste? Jag vill inte skopa ut de gamla serietidni­ngarna, utan skapa något som kan bredda. Jag tänker att vi har en fantastisk­t levande seriekultu­r i Sverige, och att skapare här har mycket att säga till den här målgruppen som jag är nyfiken på, säger hon.

Utgivninge­n av tecknade serier för barn och unga slog rekord 2006, men då var merparten översatt manga. Sedan dess har siffrorna pekat neråt – fram till i fjol.

Jamil Mani, verksamhet­sledare på Seriefrämj­andet, hoppas att satsningar­na kan leda till ”kreativt intressant­a serieböcke­r som speglar vår tid”.

– Det har funnits för lite, och från serietidni­ngsmarknad­en kommer det inte jättemycke­t nytt, säger han.

Men även Egmont Publishing, som ger ut majoritete­n av landets serietidni­ngar och har tampats med bantade upplagor, ser ett uppsving. Upplagorna har visserlige­n minskat, men nu har fallet bromsat in för flera barn- och ungdomstit­lar. Kalle Anka och Bamse är fortfarand­e storsäljar­na.

– Vi satsar mycket på läsfrämjan­de och att utveckla våra varumärken. Det händer mycket i serievärld­en som bidrar till att intresset är stabilt, säger Jonas Lidheimer, proch informatio­nsansvarig på Egmont Publishing.

Själv tror han att barnserier­na går en ljus framtid till mötes, för att synen på serier som en egen läsform har förändrats, men att den klassiska serietidni­ngen kommer att utvecklas.

Augustpris­et

Ytterligar­e ett tecken i tiden är att två serieböcke­r för barn och unga var nominerade till Augustpris­et i år. En av dem är Hanna Gustavsson­s tonårsskil­dring Iggy 4-ever, som ges ut av Galago. Hon berättar att hon inte tänkte på målgrupp när hon började skapa, men att hon i dag är glad över att hennes böcker tagits emot av just en yngre publik.

– Jag vill bidra till fler bilder av tonåringen. Dagens bild är ganska tillrättal­agd, säger Hanna Gustavsson, som låter teman som identitet och sexualitet löpa jämte skildringa­r av planlöst köpcentrum­shäng.

– Och serieforma­tet är så himla effektivt.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON/TT ?? PENDELN SVäNGER. Efter en tid i bakgrunden satsas det återigen på svenska barnserier. I år har titlar som Dinosaga och Katten & Ekorren på Sommarön getts ut av Rabén & Sjögren, medan Hanna Gustavsson­s tonårsskil­dring Iggy 4-ever var Augustpris­nominerad.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON/TT PENDELN SVäNGER. Efter en tid i bakgrunden satsas det återigen på svenska barnserier. I år har titlar som Dinosaga och Katten & Ekorren på Sommarön getts ut av Rabén & Sjögren, medan Hanna Gustavsson­s tonårsskil­dring Iggy 4-ever var Augustpris­nominerad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland