Hufvudstadsbladet

Botbyeleve­r fokuserar på flyktingkr­isen

Eleverna i Botby grundskola i östra Helsingfor­s ägnar hela veckan åt att jobba kring temat flyktingar. Alla deltar i föreläsnin­garna med informatio­n, men sedan är det friviligt att fundera på hur man själv kan hjälpa.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Att det pågår stora och omvälvande händelser i Mellanöste­rn som får följder också för oss som bor i Europa har de flesta barn snappat upp. Men det är få som förstår vidden av det hela. Varför är det krig i Syrien? Varför lämnar människor sina hem för att bo i flyktinglä­ger? Varför kommer det plötsligt tusentals asylsökand­e till Finland, som inte äger annat än kläderna på kroppen?

Det är stora och svåra frågor och lärarna i Botby grundskola märkte redan i början av hösten att eleverna har ett behov av att prata och få svar på frågor. Agneta Lundmark, lärare i religion, var i kontakt med både Matteus församling och ungdomscen­tralen och tillsamman­s har de ordnat en temavecka där eleverna både får bakgrundsi­nformation och en möjlighet att själva göra en insats för flyktingar­na.

– Många av våra elever visste inte vad som sker i Europa och Finland, även om de stött på bilder och berättelse­r både i sociala medier och i nyheterna, de saknade en helhetsbil­d av läget.

Eleverna i årskurs 7–9 har redan fått träffa två irakiska flyktingar, som bott i Finland i flera år, och se en film från ett flyktinglä­ger, som var gjort av Unicef och fokuserade på barnens situation.

– Det var sorgligt att höra hur flyktingar­na har det. Det var hemska berättelse­r, säger Sara Ruokonen i åk 9 och får medhåll av klasskompi­sarna Axel Kaaro och Nora Söderlund.

De har alla tre valt att jobba för att hjälpa flyktingar­na. De ska delta i arrangeman­gen av den välgörenhe­tskonsert som skolan och Matteus församling ordnar på fredag kväll.

– Jag ska servera kaffe på konserten, säger Kaaro.

– Vi ska baka bullar som serveras till kaffet, säger Ruokonen.

– De elever som har tillvalsmu­sik ska uppträda på konserten, berättar Söderlund.

– Och de elever som har textilslöj­d ska sy fleecevant­ar och tossor åt flyktingar, tillägger Kaaro.

Temaveckan kulminerar på fredag, då skoldagen består av olika verkstäder. De yngre eleverna i förskolan och årskursern­a 1–6 ska pyssla välkomstko­rt till flyktingar och julkort som säljs under konserten. De äldre eleverna kommer att samla in pengar i närbelägna köpcenter, öva sånger, baka bullar och sy kläder.

– Dessutom har vi matematikp­rov samma dag, så det blir en spännande dag, tycker Kaaro.

– Eleverna har själva fått välja vad de vill göra på fredag. Det här är ett nytt koncept för oss lärare också, vi har aldrig tidigare haft så här mycket valfrihet, så det bli intressant att se hur kaotisk dagen blir, funderar Lundmark.

Skolan samlar också in förnödenhe­ter till flyktingar.

– Vi samlar in reflexer, pennor och spel, räknar Söderlund upp.

– Hygienarti­klar, som schampo och sånt. Tandborsta­rna måste förstås vara nya, men spel och leksaker

kan vara begagnade bara de är i gott skick, preciserar Ruuskanen.

Ingen av dem har ännu sökt fram något att donera, men fram till fredag ska de gå igenom gamla leksaker och föra dem till skolans insamling, som församling­en sedan kommer att föra vidare till nyanlända flyktingar.

– Det viktiga nu är inte hur mycket vi samlar in, utan mera att eleverna ska få pröva på hur det känns att hjälpa. Projektet är en start på något som vi ska jobba med på längre sikt, säger Lundmark.

Hon kommer själv att diskutera flyktingar ur ett etiskt perspektiv på religionst­immarna, medan eleverna i exempelvis biologi kommer att prata om klimatflyk­tingar och i engelska är det möjligt att klasserna besöker någon flyktingfö­rläggning.

 ??  ??
 ?? Miettinen
Foto: Petra ?? samlar in förnödenHe­ter. Förutom pengar samlar Botbyeleve­rna också in hygienarti­klar, reflexer, leksaker och spel till flyktingar.
Miettinen Foto: Petra samlar in förnödenHe­ter. Förutom pengar samlar Botbyeleve­rna också in hygienarti­klar, reflexer, leksaker och spel till flyktingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland