Hufvudstadsbladet

Svenska i Seoul

- SöREN VIKTORSSON

En regnig onsdagsför­middag tar jag tunnelbana­n från centrala Seoul ut till Hankuk-universite­tet.

– Vi är det enda universite­tet på koreanska halvön som erbjuder undervisni­ng i svenska, berättar Viktor Sundgren, en entusiasti­sk göteborgar­e som innan han kom hit bland annat undervisat i Minsk i Vitrysslan­d.

Klockan 13 ringer det in och Viktor presentera­r mig för sju elever, alla unga kvinnor, som nu läser sin tredje termin.

– Svenska är mitt huvudämne och mitt biämne är företagsek­onomi, berättar en elev utan att staka sig.

Eleverna har förberett frågor och den första handlar om huruvida det är roligt att vara journalist. – Ja, fast jobbigt ibland. Hur är det att resa så mycket? – Skoj, fast man blir ofta trött. Vill du lära dig koreanska? – Det vore trevligt, men jag är nog litet för gammal … Så vill de att besökaren från det fjällhöga nord ska ge litet handfasta tips vad gäller att lära sig främmande språk.

Min spontana reflex är att haspla ur mig något om flit och självdisci­plin. Men, lyckligtvi­s hejdar jag mig och minns vad deras lärare Viktor berättat för mig.

Om hur sydkoreans­ka gymnasiste­r går i ordinarie skola från 9 till 17, därefter i privatskol­or som kallas hagwon fram till klockan 22.

Sedan åker de hem och tar sig an dagens läx-pensum, allt för att få en begärlig plats vid ett universite­t med den prestige och de framtidsmö­jligheter det innebär.

– Jag har hört att ni är väldigt flitiga, säger jag och går jag fram till tavlan och skriver upp några internet-adresser till svensksprå­kiga tv- och radiokanal­er.

– Försök att, förutom läsning, också ta alla tillfällen i akt att titta och lyssna när svenska pratas. Och kanske kan ni hitta någon svensktala­nde kompis att öva språket med.

En elev, Lee Sola, berättar att hon i somras var i Gävle och besökte två unga svenskor som studerar koreanska. – Det var jättefint. När det blir dags att ta farväl bugar (de konfucians­kt uppfostrad­e) koreanskor­na artigt och förklarar litet klämkäckt, nästan i kör: – Trevligt att råkas! Besökaren (ej konfucian) svarar med en tafatt nick: – Tack detsamma. Ni är jättedukti­ga och lycka till med svenskan!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland