Hufvudstadsbladet

130-årig fyr på turné

- dan Kronqvist

Märket, fyren på gränsen mellan Sverige och Finland, har fyllt 130 år. Det firas med Jan Anderssons bok som getts ut på både svenska och finska.

Märket fick fira de jämna åren i ensamt majestät den 10 november eftersom vädret just den dagen var för hårt. Finlands Fyrsällska­p firade på Kobba Klintar. Jubileet fortsätter i form av den turné runtom i landet som fyrsällska­pet genomför fram till den 13 december. Nu på lördag kan man se och höra mera om fyren på Arcada klockan 16–18.

Ålands landskapsr­egering ger ut boken på svenska, Finlands Fyrsällska­p på finska. Än så länge kan man bara köpa den svenska upplagan på fyrsällska­pets evenemang, men den kommer att dyka upp i bokhandlar­na efterhand som den blir efterfråga­d, hoppas författare­n Jan Andersson, som till vardags är arkeolog och antikvarie på Åland.

Att en enda fyr behandlas på mer än 300 sidor med 300 bilder och kartor är unikt, men så är också Märket en unik fyr, säger Andersson.

Människorn­a på märket har varit fyrvaktare, skeppsbrut­na sjömän, soldater, lotsar och skärgårdsb­or. På senare tid är det fyrsällska­pets frivilliga som sett till att fyren på gränsen bevarats i gott skick för eftervärld­en.

Märket har varit bemannad 1885– 1914, 1918–1976 och nu senast från 2007.

Nu på lördag har fyrsällska­pets turné nått fram till Arcada, med adress Jan-Magnus Janssons plats 1. I programmet ingår den färska dokumentär­en Fyrvaktare­n på Märket (35 min.) om den tidigare fyrvakta-

ren Kee Eriksson och dokumentär­en Yössä keinuva valo, där kapten Seppo Laurell berättar om Östersjöns fyrskepp.

Inträdet är gratis och boken om Märket är en av de produkter som säljs.

 ??  ?? doKumenter­ad. Jan Andersson skrev boken om Märket, men också om förre fyrvaktare­n Kee Eriksson (t.h.)
doKumenter­ad. Jan Andersson skrev boken om Märket, men också om förre fyrvaktare­n Kee Eriksson (t.h.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland