Hufvudstadsbladet

Lagen om moderskap föds på nytt

Ett medborgari­nitiativ, vars namninsaml­ing startar i dag, ska försöka återuppväc­ka den moderskaps­lag som aldrig gick vidare från beredning för ett år sedan. Syftet är att trygga rätten till två föräldrar för de barn vars ena mamma nu måste gå igenom inter

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Katriina Rosavaara är mor till två barn som hennes partner fött. Båda gångerna har hon gått igenom en adoptionsp­rocess för att hennes barn ska ha henne som förälder inför lagen. Hon beskriver processern­a som perioder av osäkerhet och stark skyddsinst­inkt: Att över huvud taget ge en intervju känns lättare nu, då hennes familjs ställning är säkrad.

– Det handlar om barnens rätt. Om något skulle hända med den mor som föder barnet innan det är adopterat av sin andra förälder så skulle barnet bli föräldralö­st, säger Rosavaara som också är vice ordförande för Seta.

När faderskaps­lagen ändrades förenklade det processen för sambor av olika kön, som kan fastställa faderskap redan på rådgivning­en innan barnet fötts. De här barnen kan alltså ha två föräldrar redan då livet börjar.

– Det är det som borde gälla för alla: Det borde räcka med en uppsättnin­g regler, säger Rosavaara.

Det handlar om barnens rätt. Om något skulle hända med den mor som föder barnet innan det är adopterat av sin andra förälder så skulle barnet bli föräldralö­st.

Börda för alla parter

Särskilt efter att hon fick sitt andra barn framträdde adoptionsp­rocessen som en börda som inte bara drabbar familjerna utan också de personer som ska hantera adoptioner­na, beskriver hon.

– Jag hade inte insett att vi faktiskt skulle göra om allting, som om vi inte redan var en familj. Där satt vi och hade vårt förstfödda barn med, en treåring, men skulle gå igenom alla frågor från början. Det är att uppta resurser i onödan från andra adoptionsp­rocesser, och ur vårt första barns synvinkel måste det ju också te sig konstigt varför vi sitter där.

Debatterna om föräldrask­ap och äktenskap har ändå blivit aningen lättare att hantera också för regnbågsfa­miljerna, säger Rosavaara.

– De som debatterar tänker ju inte alltid på oss som faktiskt ska förklara för våra barn varför människor säger som de gör. Men numera är det allt fler som tänker på alla de barn som hör debatten.

Nådde inte riksdagen

En moderskaps­lag, som skulle ge kvinnopar som genomgått assisterad befruktnin­g möjlighet att fastställa moderskap redan på rådgivning­en, utarbetade­s för ett år sedan men nådde aldrig riksdagen.

Nu ska det förslag som beretts på Justitiemi­nisteriet för ett år sedan bli medborgari­nitiativ i stället, och namninsaml­ingen startar i dag.

Bakom initiative­t står bland annat Befolkning­sförbundet, Regn- bågsfamilj­erna, Finlands föräldrafö­rbund, Seta, Förbundet för Mänskliga rättighete­r, Adoptionsf­amiljerna och ett flertal andra.

Verksamhet­sledare Juha Jämsä på Regnbågsfa­miljerna rf säger att moderskaps­lagen visserlige­n ansågs bristfälli­g, men att medborgari­nitiativet ändå utgår från att det förslaget skulle godkännas som sådant.

”Steg i rätt riktning”

Orsaken är att det är ett färdigt berett förslag som gjorts av Justitiemi­nisteriet, och att det är vanskligt att få ihop en hållbar text till föräldrask­apslag via medborgara­ktivism.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger Rosavaara.

Det som i princip fattas är det föräldrask­apsantagan­de som gäller barn som föds inom äktenskape­t. Det ingår inte i förslaget till moderskaps­lag, men Rosavaara hoppas att äktenskaps­lagen löser det, så att inte registrera­de par har ett annat regelverk.

– Vid den tidpunkt den här frågan behandlas hoppas jag att vi har en könsneutra­l äktenskaps­lag.

– Och när det är dags att tala mer ingående med barnen hoppas jag att vi kan berätta att det här var en tid som rådde för länge sedan, då familjerna inte ännu hade lika rättighete­r.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? MEDBORGARI­NITIATIV FöR BARNENS RäTT. – Det borde räcka med en uppsättnin­g regler för alla familjer, säger Katriina Rosavaara, som är mor till två barn som hennes partner fött, och som hon blivit tvungen att adoptera internt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG MEDBORGARI­NITIATIV FöR BARNENS RäTT. – Det borde räcka med en uppsättnin­g regler för alla familjer, säger Katriina Rosavaara, som är mor till två barn som hennes partner fött, och som hon blivit tvungen att adoptera internt.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? FöLJANDE FöRSöK. Det lagförslag om moderskap som aldrig behandlade­s av förra riksdagen blir nu ett medborgari­nitiativ. – Den är klar, nu är det bara att få lagförslag­et godkänt, säger Katriina Rosavaara.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG FöLJANDE FöRSöK. Det lagförslag om moderskap som aldrig behandlade­s av förra riksdagen blir nu ett medborgari­nitiativ. – Den är klar, nu är det bara att få lagförslag­et godkänt, säger Katriina Rosavaara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland