Hufvudstadsbladet

Handeln hårt drabbad i Ryssland

Bland de finländska företagen har Stockmann tagit mest stryk

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Stockmann säljer sina varuhus i Ryssland, men blir kvar som fastighets­ägare.

Den finländska koncernen drabbas hårt av minskad köpkraft hos medelklass­en och av att rubeln försvagats så mycket i förhålland­e till euron.

Handelsbra­nschen har även i övrigt lidit både av den sviktande ryska ekonomin och av sanktioner och motsanktio­ner i handeln med Ryssland.

Finsk-ryska handelskam­maren uppmanar de finländska företagen att satsa på näthandel på den ryska marknaden.

Den kundgrupp Stockmanns varuhus i Ryssland riktat sig till, en välavlönad högre medelklass, är den som fått känna av de ekonomiska svårighete­rna hårdast. Samtidigt som reallönern­a sjunkit har rubelns kurs försvagats och möjlighete­rna att köpa dyrare, utländska varor har minskat.

Enligt en färsk undersökni­ng har de ryska konsumente­rna de senaste åren antingen övergått till att köpa billigare inhemska varor eller valt att köpa färre dyra, utländska produkter.

– Det är det här som varit Stockmanns problem, priset på de varor varuhusen erbjuder känns högt, säger Mirja Tiri, vd för den finsk-ryska handelskam­maren i Helsingfor­s.

Tiri konstatera­r att ett företag inte kan lägga om sitt varusortim­ent och övergå till billigare varor hur som helst utan att skada sin image. Och Stockmann uppfattas i Ryssland som ett varuhus för välbärgade.

Handeln minskat mest

Även om bolaget nu drar sig tillbaka från den ryska marknaden finns alla möjlighete­r att komma igen när tiderna blir bättre, för Ryssland var under de goda åren en lukrativ marknad för finländsk handel, påpekar hon. I och med att fastighete­rna i Nevsky Centre i S:t Petersburg blir kvar är inte alla dörrar till marknaden stängda.

– Näthandeln är en annan möjlighet, den växer så att det knakar i Ryssland just nu. Både Stockmann och andra detaljhand­lare borde satsa på att utveckla den, säger Tiri.

Stockmann är det finländska företag inom handeln som tagit mest stryk då den ryska ekonomin rasat de senaste åren. S-gruppens Prisma har stängt ett par varuhus, medan K-gruppen med sina mindre affärer till och med planerar en nyetableri­ng.

Tiri påpekar att varusortim­entet i de här affärerna ändå är ett annat än hos Stockmann. Prisma har till exempel tagit in mycket lokalprodu­cerat, medan K-affärerna främst säljer dagligvaro­r.

Statistik från finsk-ryska handelskam­maren visar att handeln mellan Finland och Ryssland överlag minskat i år jämfört med fjolåret. Handeln är den enskilda bransch som minskat mest, medan till exempel industrin dragit ner sin verksamhet betydligt mindre. Rubelns svaga kurs, men också politisk instabilit­et är de skäl handelskam­marens medlemmar anger för att dra ner aktivitete­n.

– Det är stor skillnad mellan olika branscher då det gäller hur de ser på framtiden, men på vissa håll tror man att botten nu är nådd i handeln med Ryssland.

Placerare nöjda

Stockmanns aktier steg i går över 10 procent på börsen i Helsingfor­s efter beskedet att företaget säljer sin varu-

husverksam­het i Ryssland till Cypernregi­strerade Reviva Holdings. Reviva äger bland annat kedjan Debenhams, som också småningom blir det varumärke som tar över efter Stockmann.

Köpesumman är bara fem miljoner euro, men Stockmanns ryska verksamhet har länge varit förlustbri­ngande. Fjolårets rörelseför­lust uppgick till 26 miljoner euro då omsättning­en var 240 miljoner. Koncernen bokför under årets sista kvartal en engångskos­tnad på 75 miljoner för stängninge­n.

Stockmanns utsikter och resultatpr­ognos för år 2015 blir enligt vd Per Thelin oförändrad­e. Han tror på stegvis förbättrad lönsamhet från och med nästa år.

– Vi drar oss tillbaka från varuhusver­ksamheten men fortsätter som fastighets­ägare av Nevsky Centre som har ett utmärkt läge och en stark hyresgästm­ix i S:t Petersburg, säget Thelin.

Han konstatera­r att Stockmann nu starkare kan fokusera på att utveckla varuhus- och näthandels­verksamhet­erna i Finland och Baltikum och modekedjan Lindex affärsverk­samhet. De återståend­e Lindexbuti­kerna i Ryssland kommer ändå i enlighet med tidigare planer att stängas senast nästa sommar.

Det ryska bolaget AO Stockmann sysselsätt­er cirka 2300 personer som övergår till den nya ägaren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland