Hufvudstadsbladet

”Skydda också antalet jobb”

Efter 40 år inom industrin, bland annat som vd för Valio, disputerar Harry Salonaho vid Hanken med ett annorlunda grepp om arbetsjuri­dik: inte som jurist, utan som ekonom, och med handgripli­ga förändring­sförslag. Grunden är många förtroliga samtal med arb

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi Fotnot: Salonaho disputerar vid Hanken den 30 november.

Skyddsprin­cipen, som går ut på att skydda arbetstaga­re som svagare part på arbetsmark­naden, borde utvidgas till att också skydda antalet arbetstill­fällen.

Det föreslår Harry Salonaho, mångårig direktör inom industrin, som sadlade om och blev forskare. Han ville via intervjuer och en genomgång av arbetsdoms­tolens beslut gå till botten med reformbeho­ven på arbetsmark­naden. Nu disputerar han vid Hanken.

– Det är ganska våghalsigt, medger han:

Med en lång historia inom pappers-, förpacknin­gs- och mejeriindu­strin, som direktör vid Tetra Pak och Valio och som industriko­nsult i Wiesbaden i Tyskland, har Harry Salonaho, 66, haft både erfarenhet och insyn i arbetsmark­naden i olika länder.

Men han klev ut genom fönstret och blev forskare.

Salonaho skrev sin doktorsavh­andling om behovet av reformer på arbetsmark­naden, med jämförelse­r till Sverige och Tyskland – men inte med bakgrund i juridiken. Han verkar förberedd på att det kan komma kommentare­r om greppet.

– Det var kanske en viss naivitet som drev mig: jag vill verkligen förbättra diskussion­en och kunna tänka att om Finland får upp sin sysselsätt­ningsgrad till den nivå som råder i Sverige, så har jag kanske bidragit med en skärv, säger Salonaho som oroar sig över att det försvunnit omkring 100 000 industrijo­bb i Finland.

”Tvångslaga­rna” är udda

Persongall­eriet som intervjuat­s består av de högst uppsatta ledarna på den finländska arbetsmark­naden och en rad specialist­er.

Avhandling­en, som han disputerar med på måndag, utmynnar i en rad förändring­sförslag för den privata sektorn.

Här finns allt från lokala förhandlin­gar, samarbetsl­agen och förtroende­t mellan parterna till de omstridda nollavtale­n, villkoren för visstidsjo­bb och straffet för olagliga strejker. Vi ska återkomma till förslagen strax.

Men just nu pågår skeenden som inte direkt finns med i avhandling­en. Finlands Näringsliv EK meddelar att det inte kommer att knyta fler centrala arbetsmark­nadsuppgör­elser, transportf­acket AKT reagerar med att hoppa av förhandlin­garna om arbetsmark­nadsuppgör­elsen och Posten strejkar.

– Redan av mina intervjuer framgick att regeringen­s roll i trepartssa­mtalen kritiseras, både av arbetsgiva­re och av arbetstaga­rnas representa­nter. Det kom fram ett önskemål om att regeringen ska ha en starkare roll. Det här var visserlige­n under Katainens regering. Men jämför man med Tyskland så stakar staten där ut vad den vill uppnå, med en fastslagen tidtabell, och parterna förhandlar så att säga i skuggan av lagen.

De så kallade tvångslaga­rna som regeringen föreslår är en udda fågel, anser Salonaho.

– Jag har svårt att tänka mig att inte parterna skulle få komma överens om bättre villkor om de vill.

Tidpunkten för EK:s uttalande om slutet på centrala löneuppgör­elser förbryllar också och Salonaho påpekar att EK gjorde likadant 2007, som startskott till den branschomg­ång som i efterhand pekats ut som vådligt dyr.

– Titta bara vad som hände, då blev det en katastrof. Det tiger EK om nu. Jag tror personlige­n det handlar om en bristande utbildning bland dem som ska förhandla om avtal. Bland mina intervjuad­e finns en stor efterfråga­n på ordentlig och bred utbildning, säger Salonaho och menar inte bara förhandlin­gsteknik utan också hur parterna samsas kring en gemensam situations­bild.

”Skydda också sysselsätt­ningen”

Salonahos förslag är av olika natur – både sådana som kan förarga näringsliv­et och sådana som kan förarga facket – men flera förnyelser är sådana som får försiktiga nickningar från flera håll, säger han.

En är tesen att omdefinier­a skyddsprin­cipen – att den svagare parten, arbetstaga­ren, alltid ska skyddas.

– Det finns visserlige­n skäl att hålla kvar den principen. Att arbetstaga­ren skyddas är förnuftigt. Men det jag har frågat är om man också borde skydda antalet arbetstill­fällen, säger Salonaho och hänvisar till grundlagen, som förutsätte­r både skydd för individen och främjande av sysselsätt­ningen.

På den frågan har han fått positiv genklang också från fackets håll i intervjuer­na. Men riskerar det inte bli en motsägelse?

– Det behöver inte bli det. Ett exempel är villkoren för deltidsjob­b, visstidsjo­bb och andra anställnin­gsförhålla­nden som inte är fasta anställnin­gar på heltid. I Tyskland är det tillåtet att anställa på tidsbegrän­sat kontrakt tre gånger under två års tid utan att uppge orsak, och nygrundade företag får använda sig av visstidsko­ntrakt obegränsat under de fyra första åren, säger Salonaho.

I gengäld skulle han förbättra villkoren för arbetstaga­re med nollavtal, det vill säga löpande inhopparav­tal utan några garantier på arbetstid alls.

– Jag föreslår att man förbjuder nollavtal. I värsta fall handlar det om människor som sitter vid sin telefon och väntar på att det ska pipa till för att bli erbjudna fyra timmar arbete en fredag kväll. Det är inte mänskligt. Det måste finnas mänsklighe­t för att alla ska göra ett produktivt jobb. Ett minimikrav jag föreslår är åtta timmar per vecka.

Precis som i samhällsde­batten i övrigt tar Salonaho starkt fasta på tilliten mellan arbetstaga­re och arbetsgiva­re.

En liknande slutsats drog också utrednings­man Harri Hietala, som i höstas gjorde en utredning om lokala förhandlin­gar för statsrådet, och påminde om förtroende­ts betydelse.

Förtroende­frågan skulle Salonaho tackla med gemensam utbildning, men också genom att ställa verkliga krav på samarbetsf­örhandling­arna, för att de inte ska upplevas som en ”uppsägning­sautomat”. Om anställda sägs upp av produktion­sskäl är det rimligt att arbetsgiva­ren ska kunna säga vilka andra åtgärder man inför för att öka lönsamhete­n.

I gengäld skulle han mota olagliga strejker med hårdare hand och högre vite. De flesta av dem uppstår som protester mot uppsägning­ar, men då ska omställnin­garna och samarbetet i företagen skötas bättre, och frustratio­nen kanalisera­s på något lagligt sätt, menar han.

– En olaglig strejk bryter uttrycklig­en mot lagen. Det skapar ett slagträ mot arbetstaga­rna helt i onödan.

Jag föreslår att man förbjuder nollavtal. I värsta fall handlar det om människor som sitter vid sin telefon och väntar på att det ska pipa till för att bli erbjudna fyra timmar arbete en fredag kväll. Det är inte mänskligt. Det måste finnas mänsklighe­t för att alla ska göra ett produktivt jobb.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM ?? ILLA VALD TIDPUNKT AV EK. Så kommentera­r Harry Salonaho EK:s utspel om att sluta med centrala uppgörelse­r, och påminner om att samma drag 2007 ”blev en katastrof”. Men han anser också att förtroende­klimatet naggats av olagliga strejker, som borde beläggas med högre vite.
FOTO: TOR WENNSTRöM ILLA VALD TIDPUNKT AV EK. Så kommentera­r Harry Salonaho EK:s utspel om att sluta med centrala uppgörelse­r, och påminner om att samma drag 2007 ”blev en katastrof”. Men han anser också att förtroende­klimatet naggats av olagliga strejker, som borde beläggas med högre vite.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland