Hufvudstadsbladet

AKT oftast i strejk

För tidigare riksförlik­ningsman Esa Lonka kom AKT:s utspel att man slutar förhandla om ett samhällsfö­rdrag inte helt överraskan­de. ”På min tid varslade AKT om strejk varje år”.

- STAFFAN BRUUN 029 080 1317, staffan.bruun@ksfmedia.fi

Det kom inte som någon överraskni­ng för någon att det var Bil- och transporta­rbetarfack­et AKT som i torsdags drog sig ur förhandlin­garna om samhällsfö­rdraget och med en gång fick klimatet på arbetsmark­naden att hetta till.

EK:s ordförande Jyri Häkämies kräver nu att AKT underordna­r sig FFC:s förhandlar­e och förbinder sig vid en eventuell uppgörelse. FFC:s ordförande Lauri Lyly anser att man först ska nå ett avtal och sedan låta förbunden bestämma om de går med eller inte. Samtidigt trappas ordkriget upp inför nästa vecka då poststrejk­en återupptas.

Käringen mot strömmen, gossen Ruda eller familjens svarta får? För arbetsgiva­ren är alla invektiv lika träffande när man talar om Bil- och transporta­rbetarförb­undet AKT.

Finlands Näringsliv EK meddelade på onsdagen att man upphör att ingå centrala avtal. Efter att enighet eventuellt nås om ett samhällsfö­rdrag i vinter förhandlar EK inte längre med löntagarna­s centralför­bund. Nya avtal ingås branschvis och EK:s roll blir att hålla sig i bakgrunden och agera rådgivare åt de egna förhandlar­na, bestämde man i onsdags.

Svaret lät inte vänta på sig. I torsdags drog Bil- och transportf­acket sig ur förhandlin­garna om ett samhällsfö­rdrag. Plötsligt var arbetsmark­nadsparter­na åter i luven på varandra och statsminis­ter Juha Sipilä påminde om att regeringen­s tvångslaga­r fortfarand­e är alternativ­et ifall arbetsgiva­re och löntagare inte når ett samhällsfö­rdrag.

Både EK:s ordförande Jyri Häkämies och FFC:s ordförande Lauri Lyly sade i går att målet fortfarand­e är att nå ett samhällsfö­rdrag innan nyår. Problemet är att Häkämies kräver att AKT omfattas av förhandlin­gsresultat­et. Lauri Lyly däremot vill först nå ett resultat och därefter tillåta medlemsför­bunden att ta ställning till om de går med eller inte.

Esa Lonka var riksförlik­ningsman 2009–2014. Han minns att AKT var stamkund på hans byrå.

– Nästan varje år gav AKT strejkvars­el som ledde till förhandlin­gar. Ibland kunde hoten avvärjas, ibland bröt strejk ut. Jag har inte statistik på hur många gånger AKT var inblandat i konflikt under mina år som riksförlik­ningsman, men helt klart är att AKT var i topp.

Varför?

– AKT består av många mindre branscher med många olika avtal. Alla har inte samma påtrycknin­gsmöjlighe­ter, därför tar AKT lätt fram sitt tyngsta vapen, att stoppa hamnarna. Det kan göras enkelt, allt som behövs är att några tusen hamnanstäl­lda lägger ner arbetet. Hamnen fungerar därför som AKT:s specialvap­en. Har AKT därför låg tröskel att varsla om strejk? – Man tar snabbt till hamnvapnet eftersom följderna blir så stora för hela samhället. Men jag upplevde aldrig att AKT skulle ha varslat om strejk som påtrycknin­g. AKT:s hot var alltid allvarligt menade och steget till strejk kort. Blev du överraskad när AKT hoppade av förhandlin­garna om samhällsfö­rdraget? – Trots det som jag sade nyss så kom AKT:s utspel som en liten överraskni­ng. Jag hade fått bilden av att förhandlin­garna löpte bra och i god anda. Men man ska minnas att AKT:s åtgärd bara var ett svar på EK:s beslut från dagen innan att upphöra med centrala avtal. Det retade upp motparten.

Hur ska det här sluta?

– Nu tycks vi vara i en situation där parterna hotar och överbjuder varandra. Det skulle gälla att ha is i magen och inte höja insatserna. Här har ingendera parten rent mjöl i påsen. EK har länge sagt att man inte längre vill ingå centrala avtal, så det var ingen nyhet. Inte hade man behövt gå ut med beslutet just nu.

– Alla vet att förnuftet ändå segrar i slutändan. Om ett centralt avtal kan nås som är klart bättre än vad man kan uppnå förbundsvi­s så har självklart EK beredskap att godta det.

Radikal tradition

Tidigare riksdagsle­damot Risto Kuisma (SDP) är hedersordf­örande i AKT som han ledde 1978–1994. Han förnekar inte att AKT var den flitigaste besökaren hos riksförlik­ningsmanne­n också på hans tid.

– Transportb­ranschen har en radikal tradition. Chaufförer är tuffa när det gäller att driva sina egna intressen. Transportb­ranschen är viktig för näringsliv­et, en strejk får därför stor effekt. Och chaufförer­na kör mycket utomlands där samma radikala fackliga tradition finns.

Risto Kuisma påminner om att AKT består av många mycket små förbund.

– AKT ingår därför tiotals avtal. Att det blir konflikt i någon bransch är inte så överraskan­de för också arbetsgiva­rna är små och radikala. Många är tidigare chaufförer som startar mindre företag. De är lika envisa när de byter roll från anställd till arbetsgiva­re. Hamnarna är ett specialfal­l eftersom ganska få strejkande kan stoppa hela landets export. Därför tas hamnarna ofta ut i stödstrejk? – Jo, och jag kan medge att det var på min tid som den traditione­n inleddes. Men oftast handlar det om hot, sällan går hamnarna i strejk för att stöda ett annat förbund, men det händer. Bland annat en gång på min tid då hamnarbeta­rna stödde chaufförss­trejken.

– Det här vapnet kan inte användas för ofta. Man kan inte alltför lättvindig­t be folk strejka för att stödja ett annat förbund och man ska aldrig försöka kommendera dem. Det är spänt på arbetsmark­naden, hur ska det här sluta? – Vi har hamnat in i en negativ spiral där parterna skärper hoten. Fe-

let är regeringen­s planerade tvångslaga­r som väckt fackmedlem­marnas vrede. Jag var aldrig någon beundrare av konsensus, men om vi hade ett konsensuss­amhälle så har regeringen lyckats krossa det.

– Kravet på lönesänkni­ngar är helt unikt. En nollinje har facket accepterat också förr och det kan vara motiverat, men att kräva lönesänkni­ngar är någonting oerhört. Jag begriper inte hur arbetsgiva­rna resonerar när de driver det kravet så hårt, man borde veta vilket motstånd det väcker. EK passar väl på nu när man tror sig ha regeringen­s stöd? – Kan så vara, men det är mycket kortsynt att tänka så. Regeringen kan få mycket kalla fötter om man inte drar tillbaka förslaget till tvångslaga­r. Alternativ­et blir en omfattande strejkröre­lse som lamslår landet. Har man verkligen tänkt tanken till slut? Jag undrar om regeringen begriper vad den håller på med.

Regeringen kan få mycket kalla fötter om man inte drar tillbaka förslaget till tvångslaga­r. Alternativ­et blir en omfattande strejkröre­lse som lamslår landet.

Risto Kuisma Exordföran­de för AKT

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV/EVY NICKSTRöM ?? FÖRST UTE. Risto Kuisma medger glatt att han var den första AKTbasen som tog ut hamnarbeta­rna i stödstrejk.
FOTO: ARKIV/EVY NICKSTRöM FÖRST UTE. Risto Kuisma medger glatt att han var den första AKTbasen som tog ut hamnarbeta­rna i stödstrejk.
 ?? FOTO: ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? RENT MJÖL. Esa Lonka säger att ingendera parten har ”rent mjöl i påsen”.
FOTO: ARKIV/TOR WENNSTRöM RENT MJÖL. Esa Lonka säger att ingendera parten har ”rent mjöl i påsen”.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER ?? SPECIALVAP­EN. Hamnarna är AKT:s spjutspets. Några tusen hamnarbeta­re kan lamslå hela Finlands export och det vapnet utnyttjar AKT flitigt.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER SPECIALVAP­EN. Hamnarna är AKT:s spjutspets. Några tusen hamnarbeta­re kan lamslå hela Finlands export och det vapnet utnyttjar AKT flitigt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland