Hufvudstadsbladet

Timo Räty dömd för diskrimine­ring

Tidigare AKT-ledaren Timo Räty har dömts till böter för att ha sagt upp Hilkka Ahde. Räty dömdes till 20 dagsböter vilket med hans inkomster blir 480 euro i böter. Han dömdes för diskrimine­ring i arbetslive­t.

-

HELSINGFOR­S AKT:s styrelse sade upp kommunikat­ionschefen Hilkka Ahde i mars 2012. Uppsägning­en skedde samtidigt som arbetarsky­ddsmyndigh­eterna behandlade Ahdes klagomål över den dåvarande AKTordföra­nden Timo Rätys uppförande.

Tidigare och nuvarande medlemmar i AKT:s styrelse dömdes redan tidigare i en så kallad erkännande­rättegång. De dömdes till 10 dagsböter. Räty nekade till brott och därför blev det en traditione­ll rättegång för hans del.

Räty vidhöll att Ahde inte sades upp för att hon klagat till arbetarsky­ddsmyndigh­eterna utan på grund av brist på förtroende. Helsingfor­s tingsrätt ansåg däremot att det var solklart att det var Ahdes klagomål som var orsaken. Uppsägning­en togs upp på ett styrelsemö­te utan att det fanns med på föredragni­ngslistan. De påstådda orsakerna till förtroende­bristen förblev dessutom oklara för en del av dem som deltog på mötet som beslöt om uppsägning­en.

Synnerlige­n klandervär­t

Helsingfor­s tingsrätt ansåg att Rätys agerande var synnerlige­n klandervär­t eftersom han gjorde sig skyldig till brott i egenskap av ordförande för ett arbetstaga­rförbund. Rätten ansåg att han på grund av sin ställning hade en särskild skyldighet att se till att lagen följs då ett arbetsavta­l gäller eller sägs upp.

Rätten sänkte bötesbelop­pet för att Räty redan tidigare hade dömts till böter för att ha mobbat Ahde på arbetsplat­sen mellan 2006 och 2012 och för att han förlorade sitt jobb. Mobbningsd­omen har dock ännu inte vunnit laga kraft utan Räty har ansökt om besvärsrät­t från Högsta domstolen.

Rätten dömde också Räty att betala Ahde 1 000 euro i ersättning för psykiskt lidande. Han ska också betala Ahdes rättegångs­kostnader på nästan 15 000 euro.

Där Räty förlorade sitt jobb fick Ahde däremot sitt jobb snabbt tillbaka. Hon är numera kontaktche­f på AKT.

 ??  ??
 ?? Foto: jussi nukari / antti aimo-koivisto / lehtikuva ?? syNNerlige­N klaNdervär­t. Tingsrätte­n godkände inte Timo Rätys uppsägning av Hilkka Ahde våren 2012. Som ordförande för ett arbetstaga­rförbund hade Räty en särskild skyldighet att följa lagen då arbetsavta­let sades upp.
Foto: jussi nukari / antti aimo-koivisto / lehtikuva syNNerlige­N klaNdervär­t. Tingsrätte­n godkände inte Timo Rätys uppsägning av Hilkka Ahde våren 2012. Som ordförande för ett arbetstaga­rförbund hade Räty en särskild skyldighet att följa lagen då arbetsavta­let sades upp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland