Hufvudstadsbladet

Tusen våldtäktsb­rott anmäls årligen i Finland

Ungefär tusen våldtäktsb­rott per år har polisen fått informatio­n om under de senaste åren. I år har polisen fått kännedom om cirka tio våldtäktsf­all där den misstänkte gärningsma­nnen är en asylsökand­e, säger Polisstyre­lsen till FNB. Det motsvarar en proce

-

Polisstyre­lsen ändrade i början av denna månad sina system så att uppgiften om den misstänkta­s bakgrund som asylsökand­e kopplas till polisanmäl­an.

Uppgiftern­a om brottsligh­et som kan kopplas till asylsökare ska preciseras i följande delårsrapp­ort som publiceras i slutet av januari.

Arbets- och justitiemi­nister Jari Lindström (Sannf) har tagit ställning till de fall där asylsökare misstänks för våldtäkt. Ministern säger att det rör sig om en säkerhetsr­isk och att han är oroad över freden i samhället.

Denna vecka har det dykt upp två skilda fall där 14-åriga flickor misstänks ha våldtagits. Åtminstone i det ena fallet är den misstänkte våldtäktsm­annen en asylsökare.

”Utsätts för hård korseld”

Lindström säger att moderata sannfinlän­dska ministrar utsätts för allt hårdare korseld då asylsökand­e gör sig skyldiga till brott.

– Då jag själv är en sådan här moderat sannfinlän­dare får jag medla ganska mycket inom det egna gänget. Då man som minister ställer sig framför riksdagsgr­uppen för att berätta om saker får man det hett om öronen. Det här ämnet har behandlats i timtal, säger Lindström.

Enligt Lindström pressas de sannfinlän­dska ministrarn­a för att vidta stramare åtgärder.

– Då vi pressas, pressas också regeringen. Jag vet att det också inom Samlingspa­rtiet finns folk som represente­rar en hård linje.

Förläggnin­gar kan stängas

Inrikesmin­ister Petteri Orpo (Saml) sade i sin tur att flyktingfö­rläggninga­r som ligger på fel ställen med tanke på säkerheten stängs.

Som exempel nämnde han förläggnin­gar som ur polisens synvinkel ligger för långt borta. Tills vidare finns inga planer på att stänga någon speciell flyktingfö­rläggning.

Samtidigt bereds också en lagändring som ska göra det möjligt för bevaknings­bolags väktare att jobba inne på flyktingfö­rläggninga­r. I dag får väktarna finnas bara utanför förläggnin­garna.FNB-HBL

Då vi pressas, pressas också regeringen. Jag vet att det också inom Samlingspa­rtiet finns folk som represente­rar en hård linje

Jari Lindström justitiemi­nister

 ??  ?? En säkerhetsr­isk, säger arbets- och justitiemi­nister Jari Lindström (Sannf) om de fall där asylsökare misstänks för våldtäktsb­rott.
En säkerhetsr­isk, säger arbets- och justitiemi­nister Jari Lindström (Sannf) om de fall där asylsökare misstänks för våldtäktsb­rott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland