Hufvudstadsbladet

”Terroriste­rna förrådde sin Gud”

- FNB–TT-AFP-REUTERS

De skyldiga bakom terrordåde­n i Paris hade ett ”vansinnigt syfte och förrådde sin Gud”, sade president Francois Hollande vid en minnescere­moni för offren på fredagen.

– De som föll offer den 13 november represente­rade våra värderinga­r, och det är vårt ansvar att leva efter dessa värderinga­r. Vi ska använda vår vrede för att försvara vår frihet, varje enskild dag, sade Hollande, enligt The Guardian.

Många av de 2 000 personer som deltog i ceremonin vid monumentko­mplexet Les Invalides i den franska huvudstade­n hade själva skadats vid terroratte­ntaten.

Vid minnescere­monin läste man upp namnen på dem som dödades i terrordåde­n. Största delen av dem var under 35 år gamla, och de kom från uppemot 20 olika länder.

En del av de franska anhöriga ville inte delta i minnestill­ställninge­n eftersom de anser att myndighete­rna inte gjorde tillräckli­gt för att garantera medborgarn­as säkerhet.

Hollande sade att Frankrike inte kommer att ge vika, vare sig för hat eller för rädsla, och att landet ska svara med fler sånger och konserter och idrottseve­nemang.

– Jag lovar er alla att Frankrike ska göra allt för att förstöra den armé av fanatiker som begick dessa brott, sade presidente­n enligt AFP.

130 människor mördades och hundratals skadades i dåden som terrorgrup­pen Islamiska staten (IS) har tagit på sig.

En del av de vapen som användes i terroratta­ckerna i Paris kan ha skaffats i Tyskland. Tyska åklagarmyn­digheter bekräftade på fredagen att de undersöker en tysk mans olagliga vapenaffär­er.

Den anhållna mannen är tysk medborgare. Han misstänks ha sålt vapen på internet. Polisen hittade flera handeldvap­en hemma hos honom.

– Utgående från undersökni­ngarna kan den misstänkta ha sålt fyra stormgevär till köpare i Paris i november. Eventuella kopplingar till Parisattac­kerna utreds, meddelade åklagarämb­etet.

Den tyska tidningen Bild skriver att mannen anhölls redan i tisdags.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / PATRICK KOVARIK ?? TILL MINNE AV TERROROFFR­EN. Frankrikes flagga hissades högst upp på Stora moskén i Paris i samband med fredagens minnescere­moni.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / PATRICK KOVARIK TILL MINNE AV TERROROFFR­EN. Frankrikes flagga hissades högst upp på Stora moskén i Paris i samband med fredagens minnescere­moni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland