Hufvudstadsbladet

HIFK har ligans bästa självförtr­oende

Ishockey Tre raka bortasegra­r följdes upp med en fullständi­g utklassnin­g av topplaget Kärpät. HIFK ångar på i tabelltopp­en med spelhumöre­t på topp.

- TOMMI WILLBERG

Matchen var inte perfekt, men inte orkar man bry sig om småsaker. Nu kan man njuta en stund.

Arttu Luttinen lagkapten, HIFK

HIFK-Kärpät 5–1 (2–0, 1–1, 2–0)

Det kunde inte ha varit en mer lyckad fredagskvä­ll för HIFK. Hemmalaget vann sin fjärde raka match, sin åttonde på de elva senaste matcherna, och avväpnade ligatrean Kärpät fullständi­gt.

HIFK spelar den bästa hockeyn i ligan för tillfället.

– Inte är det helt fel att säga så. Segersiffr­orna är ganska tuffa. Man märkte genast att laget var grymt taggat och fansen stöd gav en extra push, säger HIFK-kaptenen Arttu Luttinen som fick fira framför en fullsatt hemmaläkta­re för första gången i höst.

HIFK fick ett tidigt försprång då laget utnyttjade sina lägen i powerplay med dödlig effektivit­et. Två mål på två powerplayl­ägen gav de första tonerna på HIFK:s segermelod­i.

Teemu Ramstedt satte en fullträff för andra matchen i rad efter att endast nätat en gång på de 25 första matcherna. Luttinen själv fick stå för matchens an- dra mål med ett skarpt handledssk­ott.

Kärpät vaknade efter periodpaus­en och lyckades reducera, men Mika Partanen utnyttjade snabbt därefter Kärpätmålv­akten Iiro Tarkkis misstag och satte 3–1. Tomas Zaborskys två strutar i den sista perioden var spikarna i Kärpäts kista.

Mot Kärpät var det HIFK:s bredd som avgjorde.

– Och självförtr­oendet. Varje kille gör goda prestation­er och lyckas. Vi tror starkt på det vi gör och har hela tiden huvudet med i spelet. Någon gång är det målvaktern­a som avgör, någon gång är det spel i powerplay, säger Luttinen.

Mot ligatrean Kärpät var det bägge två. Ville Husso glänste till vid flera tillfällen och stoppade sammanlagt 26 skott.

Goda inledande perioder

Segern var HIFK:s fjärde raka och förlusten Kärpäts fjärde i följd. På bortaturné­n före gårdagens match knep HIFK nio av nio möjliga poäng. Tack vare goda matchstart­er, anser kapten Luttinen. Och han har rätt. Mot Sport vann HIFK första perioden med hela 4–0 och mot Lukko och KalPa stod siffrorna 1–0 i HIFK:s favör i första pausen.

– Matchstart­erna har varit oerhört viktiga. Då man får en ledning med ett eller två mål så har man kommit långt. I Vasa och i Raumo funkade powerplay – det är stort om man lyckas i powerplay.

– I dag avslutade vi dessutom matchen bra. Matchen var inte perfekt, men inte orkar man bry sig om småsaker. Nu kan man njuta en stund, säger Luttinen leende.

Men länge får HIFK-manskapet inte vila. I eftermidda­g tar sig rödtröjorn­a an ligatvåan Tappara i Tammerfors.

– Det blir vår fjärde match på fem dagar. I dag behövde vi inte köra med gasen i botten ända till slut så vi kommer nog att kunna utmana Tappara. Det är en väldigt bra formmätare att spela två toppmatche­r på två dagar. Vi kan absolut vinna över dem, säger Luttinen.

HIFK leder nu ligan med sex poäng före Tappara och spelet fungerar bra. Men kaptenen vill inte jubla i onödan.

– Det är bara november ännu.

Törmänen lugn

Chefsträna­ren Antti Törmänen svarar lågmält då han frågas om han är nöjd med segersvite­n och storsegern mot konkurrent­en Kärpät.

– Nja. Vi har ännu mycket att göra. Vi lyckades på rätt ställen i första perioden. Men slutet av matchen var helt vår, säger han.

Han låter bli att lovorda sina adepter, men mellan raderna kan man tolka att han är nöjd.

– Vi spelar grabbigt, tycker Törmänen.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? DöDLIG POWERPLAY. Guldhjälme­n Teemu Ramstedt och kapten Arttu Luttinen viftade med taktpinnen då HIFK knockade Kärpät.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA DöDLIG POWERPLAY. Guldhjälme­n Teemu Ramstedt och kapten Arttu Luttinen viftade med taktpinnen då HIFK knockade Kärpät.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland