Hufvudstadsbladet

Tredje sektorn, och fjärde ...

I det nya Omsorgs-Finland vill man att pengarna ska följa klienten. Men pengarna borde också följa dem som gör jobbet.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi, Twitter och Storify: @andelins

Vid den smått historiska presskonfe­rensen om vårdreform­en för ett tag sedan ritade ministern på ett så stort papper han i hastighete­n hittade: så här ska Finland reformera vården och spara tre miljarder euro om året.

Vårt lands närstående­vårdare har redan gjort sin andel. En doktorsavh­andling i fjol visar att 140 000 äldre finländare kan fortsätta bo hemma – tack vare sina anhöriga. Redan det har bromsat vårdkostna­derna med ytterligar­e tre miljarder euro per år.

Inför reformen har tredje sektorn nämnts flera gånger. Den utgörs av idealism i organisera­de och profession­ella former, som Folkhälsan, Röda Korset eller kyrkan. Den utgörs också av allt det naturliga egenintres­se patienter och anhöriga har, och som har sammanfört dem i föreningar och förbund.

Utöver det är närstående­vården närmast ett slags ”fjärde sektor”. Den bygger inte på intresse, vetgirighe­t eller kall – utan på att människan av lojalitet och kärlek ibland vill ta hand om en livskamrat eller ett barn ända in i livets utmattande och rentav skrämmande gråzoner. Och att samhället kallt räknar med att det bara är så.

De senaste regeringar­na har sagt välvilliga ord om det. Även om en tunnare välfärd ska fördelas framöver, har Juha Sipiläs regering lovat att se över stöden till närstående­vårdarna.

Problemet verkar vara att det mest blir dessa indexbundn­a småjusteri­ngar och allmosor. Samtidigt skapar man en vision om hur miljarder på annat håll i valfrihete­ns namn ska ”följa kunden” till privata eller ideella vårdföreta­g som ska ge samma tjänster till en liknande kostnad som det offentliga.

Märkligt nog verkar ingen skapa visioner om att vända på logiken – att pengarna också skulle ”följa den som gör jobbet”. Till dem som håller ut ännu en vecka, ett par månader eller ett år som anhörigvår­dare. Till dem som gör samma jobb som görs vid servicehus, intervalla­vdelningar och boenden.

Partierna har börjat bli varma för en medborgarl­ön; den skulle antingen vara allmän för alla, eller behovspröv­ad från fall till fall. När idén kom till i ekonomiskt bättre tider tänkte många på att ta emot summan för att få ett eget livsrum för studier, för tid med barnen, för kreativite­t och konst.

I dag räknar många av oss snarare med att den pengen närmast skulle dryga ut kassan så att vi kan ge våra närmaste vardagshjä­lp och stöd när det behövs.

Utrymme för både en tredje och fjärde sektor skulle också skapas om man i Sipiläs anda ”monterade ner normer” till exempel kring den nitiska skatteförf­öljelsen av tidsbanker, bytestjäns­ter och rentav talkoarbet­e.

Den ideella, tredje sektorn fungerar visserlige­n ofta som rena företag, men involverar föreningsa­ktiva och frivilliga. Deras arbete skulle uppgradera­s i status. Frivilliga som gör ett kvalificer­at samhällsar­bete skulle också kunna belönas med lättnader i beskattnin­gen för de timmar och dagar de gett i arbetet, eller med klassiska personalfö­rmåner som lunchsedla­r eller avdrag för direkta kostnader.

Diskussion­en om det skulle däremot förmodlige­n blotta ett så hårt skruvat ekonomiskt system att få längre har det reella valet att lämna det löpande bandet eller stiga ut ur paraden – för någonting så grundlägga­nde humant för ett samhälle som att vårda, stödja eller coacha andra när det behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland