Hufvudstadsbladet

Mer än en vårdreform

Social- och hälsovårds­reformen griper in i många andra ansvarsomr­åden, det handlar om en genomgripa­nde förvaltnin­gsreform.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n, C, har bett minister Lauri Tarasti att utreda vilka uppgifter som kunde föras över till de ”självstyra­nde områdena”, som språkvårde­n vill kalla landskap.

Reformen berör både landskapsf­örbunden och närings-, trafik och miljöcentr­alerna och regionförv­altningsve­rken som skapades när länsförval­tningen gick i graven.

Vårdstrukt­urerna har utretts av flera kom- mittéer, men resten av innehållet i förvaltnin­gsreformen läggs på Tarastis axlar. Hans tidtabell är dessutom mycket knapp, han förväntas leverera ett resultat till början av nästa år.

Reformens principer har slagits fast på politisk nivå – och nästan kostat regeringen Sipilä dess framtid. Nu kommer planerna ned på det verkställa­nde och praktiska planet.

Ser man bara till vårdsektor­n ska över 200 000 anställda få ny arbetsgiva­re.

De anställda har olika arbetsgiva­re, enskilda kommuner eller kommunförb­und. Lönerna måste förenhetli­gas på ett rättvist och motiverand­e sätt. Om reformens första steg kantas av arbets- och revirkonfl­ikter har den kommit snett från början.

Målet med reformen är att minska behovet av ny arbetskraf­t, ingen ska behöva vara rädd att mista jobbet. I dagens läge behövs 4000 nya anställda per år, för att regeringen­s produktivi­tetsmål ska nås borde antalet halveras.

Men om de offentliga finanserna fortsätter att försämras är det inte sagt att det räcker till med att stävja personalök­ningen.

De fastighete­r som nu används för vården har ett bokförings­värde på 6–7 miljarder euro.

Till vilket värde ska de överföras till landskapen – eller blir de kvar i kommunal ägo med landskapen som hyresgäst? En farhåga på kommunalt håll är att landskapen i så fall tar över de bästa fastighete­rna medan det blir kommunerna­s problem att hitta användning för resten.

Överföring­arna mellan gamla och nya fastighets­ägare är bara ett av de ekonomiska problemkom­plex som måste lösas innan reformen är på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland