Hufvudstadsbladet

Agera i tid för justitiest­aden

-

Om svenskan helt försvinner som majoritets­språk i landets tingsrätte­r raderas svenskan som förvaltnin­gsspråk inom den juridiska sektorn. Något som i så fall bland annat kommer att kräva fullständi­ga kunskaper i finska för jurister som ska auskultera i tingsrätte­n och som kan bli ett hinder för rekryterin­g av svensksprå­kiga domare.

För SFP är språkfråga­n i tingsrätte­n kvistig, av förståelig­a skäl. Det finns ändå mycket starka skäl till att mobilisera för olika scenarion. Vasa – och i det här sammanhang­et hela Österbotte­n – har inte råd att hamna i samma trängda läge med juridiken som det blev med sjukvården i samband med den aktuella reformen.

En tingsrätts­reform kommer förmodlige­n, även om tidsperspe­ktivet är oklart. I Vasa handlar det i praktiken om att slå ihop Österbotte­ns tingsrätt med Mellersta Österbotte­ns tingsrätt i Karleby – och kanske Södra Österbotte­ns tingsrätt i Seinäjoki. Nu gäller det att noggrant analysera vilket alternativ som är bäst för att trygga rättssäker­heten på svenska och finska i Österbotte­n. Det ska göras innan det finns en akut hotbild för justitiest­aden Vasa.

Vasabladet Mikael Nordman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland