Hufvudstadsbladet

Freuds inflytande är ännu stort

-

PSYKIATRI En kommentar med anledning av Claes Anderssons recension av Kaj Hedmans senaste bok, Panikdagbo­ken (HBL 19.11). Min kommentar gäller i första hand psykiatrin.

Ger man uppdraget att recensera en bok som Panikdagbo­ken till en psykiater måste man räkna med en eller flera diagnoser eller omdömen om författare­ns psykiska status. Man måste också räkna med att recensente­n tonar ner psykiatrin­s eventuella negativa roll i händelsefö­rloppet. Och så är det i Anderssons överlag positiva och sympatiska recension.

Jag räknar till hela fem omdömen om författare­ns psykiska status, varav ett mycket positivt, och en mycket vag beskrivnin­g av psykiatrin­s roll. Allt har säkert gjorts, antar recensente­n, men föreslår ytterligar­e några metoder. Det positiva omdömet är en beskrivnin­g av hur klok och mogen författare­n är och vilka stora andliga resurser han har.

Läser man boken drabbas man av författare­ns kritiska hållning gällande den ”vård” han får. Och man drabbas av den stora insats som den lokala mentalvård­en gör. Hedman kan inte gå längre än något kvarter från sin bostad, all vård måste ske genom hembesök. Man får det intrycket att det springer folk hemma hos honom i ett kör: skötare, terapeuter, psykologer, läkare, parterapeu­ter. Problemet med alla dessa människor är att de hjälper honom att överleva, grundprobl­emet kvarstår. Dessutom är det hela tiden olika personer som kommer, vilket är mycket kontraprod­uktivt om man har med en patient med panikånges­t och emotionell­t instabil personligh­etsstörnin­g att göra.

Nu inställer sig frågan: Hur är det möjligt att psykiatrin inte har kunnat hjälpa denna kloka och högt begåvade person?

Psykiatrin har alltsedan Freuds tid ett svar på den frågan, ett svar som Andersson citerar: patienten får en sekundärvi­nst av att vara sjuk. Med denna förklaring, utvidgad med teorin om motståndet, som också kan ha andra motiv, såsom till exempel hämnd och avund, har psykiatrin lyckats göra sig osårbar. Orsaken till terapeutis­ka misslyckan­den står att söka hos patienten, inte hos terapeuten. Det är inte helt lätt att förstå att det handlar om påståenden, axiom, hypoteser utgående ifrån en viss människosy­n och terapeuten­s behov att försvara sig, alltså inte om påvisade fakta. Dessa påståenden försätter patienten i ytterligar­e trångmål. Att inte bli trodd och hörd är patogent.

Nu är detta tänkesätt i princip förlegat, psykiatrin har utvecklat ett stort antal sinsemella­n divergeran­de skolor, men Freuds inflytande är fortfarand­e stort, vilket förstås inte bara är negativt.

VIVECA STENIUS, Borgå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland