Hufvudstadsbladet

Ensidiga direktiv

-

ISRAEL EU vill utfärda ett skamligt direktiv om att produkter från Västbanken bör märkas. EU ger därmed en handräckni­ng till bojkottrör­elsen mot Israel (BDS). Det kallas för en ”teknisk åtgärd” men syftet är uppenbart: att sätta politisk press på Israel att ge bort mer land och äventyra sina egna invånares säkerhet utan förhandlin­gar och motprestat­ioner av palestinie­rna, tvärt emot tidigare överenskom­melser.

Vi har blivit itutade att Israel är en ockupant. Detta är lika sant som att Finland nu ockuperar en del av Ryssland. Den förra ockupation­en (i ordets verkliga betydelse) upphörde, när Jordanien, som

ockuperat Västbanken och Gamla Jerusalem 1948 under Israels frihetskri­g, drevs bort därifrån 1967, när arabstater­na återigen anföll Israel.

Israels och judarnas rätt till ett judiskt hemland med utritade gränser är stadigt förankrat i internatio­nell rätt av Nationerna­s förbund liksom Israels grannlände­rs rätt till sina områden efter det Ottomanska rikets uppdelning 1922. Detta är intaget i FN:s grundstadg­a som alla FN:s medlemslän­der skrivit under. Det finns goda skäl att läsa igenom historien sådan den verkligen är.

Nu vill alltså EU sätta press på Israel att gå med på palestinsk­a krav på mera land – illegitima krav om vi ska följa västerländ­sk internatio­nell rätt. Israel bygger sina bosättning­ar enbart på land som är reserverat för judisk bosättning enligt Oslo II-avtalet 1995. Påståendet att detta är ett hinder för fred beror på att den andra parten vill ha allt – utan förhandlin­gar.

Det är skamligt att Finlands kyrkas Utlandshjä­lp och Utrikesmin­isteriet aktiverat sig mot Israel i denna fråga genom att bekosta ”människorä­ttsobserva­törer” till Västbanken, som svartmålar Israel i sina ensidiga rapporter som aldrig beaktar bakgrund eller relevanta historiska fakta.

Ska vi verkligen vara med om att fortsätta på en väg som redan en gång lett till Kristallna­tten och Förintelse­n?

ULF EMELEUS Pastor, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland