Hufvudstadsbladet

Taggtråd också i Norden?

-

FLYKTINGAR Sverige har hittills varit ett exemplaris­kt land i sin flyktingpo­litik. Svenskarna har ju tagit emot cirka 100 000 flyktingar, ungefär 1 procent av befolkning­en. Sveriges liberala politik har varit allmänt känd i Europa. Nu har landet emellertid börjat strama åt sin flyktingpo­litik. Alla flyktingar är inte längre välkomna och särskilt tar man inte automatisk­t emot familjerna till dem som redan har flyttat till Sverige.

Många flyktingar som först har anlänt till Sverige försöker nu komma till Finland via Torneå. Man förutspår att 30 000–100 000 flyktingar kommer till Finland. Visserlige­n har Finland i princip berett sig på nya flyktingar, men inte på så obegriplig­t stora mängder som nu förutspås.

Norges och Danmarks flyktingpo­litik är inte allmänt känd, åtminstone inte i Finland. Fastän Norge inte är ett EU-land är landet med i Schengenav­talet. Därför har också Norge varit tvunget att ta emot en del flyktingar. Flyktingpo­litiken har oroat också Danmark, men landet har tämligen tidigt börjat strama åt sin flyktingpo­litik.

Man fasar nog för Ungerns obenägna flyktingpo­litik med dess taggtrådss­tängsel, men det kan hända att även de nordiska länderna snart blir tvungna att ty sig till sådant – dock i mindre skala.

RALPH JAARI Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland