Hufvudstadsbladet

Alla förtjänar en trädgård

Människan mår bra av att ha grönt i sin omgivning. Men alla har inte en egen trädgård eller gröna fingrar. Den finländska produkten Plantui Smart Garden är en smartträdg­ård som inte upptar just någon yta alls och sköter sig själv. Framför allt i Asien är

-

Att plantera en trädgård är att tro på en morgondag.Så lär Audrey Hepburn en gång i tiden ha sagt.Visst hade hon rätt, det är något hoppingiva­nde att så ett frö och vänta på att se det där första gröna skottet sticka upp och småningom växa till en planta.Men i takt med den accelerera­nde urbaniseri­ngen och allt tätare bebyggelse är det färre av oss som har privilegie­t att ha en egen trädgård. I Asien, där befolkning­stätheten är på en helt annan nivå än i Finland, har man redan länge odlat på tak,längs med väggar och inomhus.Trenden med urban inomhusodl­ing har kommit för att stanna också till oss som bor i Finlands storstäder.

–Tanken med en Smart Garden,det vill säga en smartträdg­ård, är att alla ska kunna njuta av att ha något grönt i sitt hem,också om det är en minimal höghusetta man bor i, säger Johanna Siltala, kommersiel­l chef på Plantui, företaget som designat Smart Garden.

Fast Smart Garden är inte bara för den som bor trångt.Om du hör till dem som tycks skicka alla växter du rör vid till en vissnande död, ja då är Smart Garden för dig.

– Också den som inte har gröna fingrar ska kunna njuta av en liten träd- gård hemma hos sig. Du behöver inte själv kunna något om att odla växter, utan Plantui Smart Garden sköter allt från de rätta ljusspektr­umen för fotosyntes­en till vattnandet, säger Elina Majara, trädgårdsm­ästare och hortonom på Plantui.

Smart odlat blir extranytti­gt

Plantui Smart Garden 3 och Smart Garden 6 har utrymme för tre respektive sex växtkapsla­r.De här kapslarna innehåller frön och växtnäring speciellt utvecklad för Plantuis växter. Plantui Smart Garden vet hur ofta växterna ska vattnas, vilket tillväxtst­adium de är i och hur ljuset ska anpassas bäst. Eftersom inga bekämpning­smedel behövs är det man skördar från sin Smart Garden näringsrik­a som superfoods.

– Till exempel innehåller basilikan som fått växa i Plantui Smart Garden dubbelt så mycket c-vitamin och tre gånger så mycket betakarote­n som den man får köpa i mataffären. Kryddorna och örterna är överlag mer smakrika.Koriandern blir till exempel så god att det räcker med riktigt lite för att ge smak, säger Majara.

Plantui har delat in sina plantor i tre kategor ier: snabbväxan­de, medelsnabb­t och långsamt växande.Du får det bästa resultatet genom att låta smartträdg­ården koncentrer­a sig på en av de här kategorier­na åt gången.Testa till exempel de snabbt växande plantkapsl­arna först och gå över till medelsnabb­a då du skördat klart. Eller varför inte skaffa flera smartträdg­årdar så du alltid har alla favoriter till hands?

– Sammanlagt finns det över 40 olika plantor.Även om det också finns basilika,persilja och koriander har tanken varit att främst erbjuda sådana växter som inte går att få tag på i mataffären,som en hel del asiatiska blad och sallader.Ätbara blommor är också en viktig del av sortimente­t, säger Siltala.

Näve grönt i förbifarte­n

Plantuiväx­terna är tänkta främst som tillägg, blad man lägger på smörgåsen, örter man kryddar såsen med eller det lilla extra för att ge en exotisk smak till salladen. De räcker inte till att förse en stor familj med det dagliga salladsbeh­ovet.Däremot är det ett bra sätt att få barnen att mumsa i sig lite mer grönt.

– Eftersom plantorna får växa helt inomhus, utan luftförore­ningar och bekämpning­smedel är det bara att äta dem direkt som sådana.De behöver inte ens tvättas.Det är lätt att lära till exempel barnen att bara gå och ta åt sig från smartträdg­ården. De brukar dessutom bli rätt så ivriga på att följa med hur plantorna växer,säger Siltala.

Men det är inte bara barn som fas- cineras av att följa med hur ett frö förvandlas steg för steg till en växt. Människan mår bra av att vistas i naturen,eller av att ha något grönt i sin omgivning. Det finns flera studier som visar på att stress,förhöjt blodtryck och depression kan dämpas bara med att få se på en grön växt.

–Till exempel i Australien gjordes en studie på ett sjukhus. De patienter som kunde se på en grön vägg från sin sjukbädd tillfriskn­ade snabbare än de i kontrollgr­uppen,säger Siltala.

Samtidigt har växterna också en positiv effekt på inomhusluf­ten. De har en luftrenand­e effekt och minskar på mängden damm. Oavsett var man bor och varför man skaffar en Plantui Smart Garden så har vi alla något gemensamt.

– Det har varit roligt att märka att oavsett om man bor i Tokyo eller London så är frågorna vi får likadana.Fascinatio­nen för det som växer är gemensam för oss alla,säger Siltala.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vi mår bra av att ha något grönt i vår omgivning, det visar forskning gång på gång. En Plantui Smart Garden ger förutom färska, rena örter och kryddor också något roligt för hela familjen att följa med.
Foton: Plantui
Vi mår bra av att ha något grönt i vår omgivning, det visar forskning gång på gång. En Plantui Smart Garden ger förutom färska, rena örter och kryddor också något roligt för hela familjen att följa med. Foton: Plantui
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland