Hufvudstadsbladet

En villa som anstår en kung

Villa Hjelt, eller italienska ambassadör­ens residens på Fabriksgat­an i Helsingfor­s, har fyllt 100 och jubileet till ära ger man ut ett rikt illustrera­t verk om huset, dess arkitektur och historia. 1918 var Villa Hjelt snudd på att bli kungligt privatresi­d

- NINA WECKSTRÖM 029 080 1386, nina.weckstrom@ksfmedia.fi

Titeln på boken, Italiens residens i Finland – 100 år av historia, är inte den mest eggande, men verket tangerar en spännande period i både Helsingfor­s och Finlands historia. En period då Helsingfor­s växer och bygger i snabb takt samtidigt som den nyblivna självständ­iga staten tar sina första stapplande steg.

Villan ligger på Fabriksgat­an 32 i Eira och står egentligen på två sluttande tomter som doktor E. Roos förvärvade 1911 av Helsingfor­s stad.

Planerna på att bygga Eira hade föregåtts av kommunalpo­litiska meningsski­ljaktighet­er kring frågan om man skulle reservera södra udden i Helsingfor­s för den expanderan­de industrin eller för gröna parker och en vacker villastads­del. Namnet Fabriksgat­an minner om planen på fabriker och industrier. Visserlige­n låg det varv i var sin ända av gatan, och i Fazers karamellfa­brik på nuvarande Fabriksgat­an 27–29 kokade man choklad i nästan 60 år.

Eira skulle bli en annorlunda stadsdel, och man frångick principen för den rådande stadsplane­ringen som utgick från kvarter i rutmönster. I stället byggde man enligt den klippiga kuperade terrängen och anlade ett nätverk av slingrande gator och intima gränder. Eira upp- fördes på några år, mellan 1910 och 1914, men det ursprungli­ga konceptet med fristående villor och villapar på generöst dimensione­rade tomter genomförde­s inte och de flesta byggnader är små flervåning­shus.

”Synnerlige­n orolig prägel på Eira”

Samtida kända arkitekter som Lars Sonck, Armas Lindgren och Selim A. Lindqvist ritade hus i Eira men en betydande del är i själva verket alster av byggmästar­e. Sonck och Lindgren var förresten tillsamman­s med Bertel Jung initiativt­agare till stadsdelen Eira, och samma trio är upphovet till villastade­n Brändö.

I dag är Eira en arkitektur­historisk och kulturmärk­t pärla, men när det begav sig var alla inte förtjusta, och Eliel Saarinen beskrev Engelplats­en som en nidbild av en öppen plats. Så sent som 1955 ansåg stadsplane­arkitekten Birger Brunila att ”De tätt sammangytt­rade byggnadern­a med här och där synliga brandmurar samt varierande taklisthöj­der och takformer ger stadsbilde­n en synnerlige­n orolig prägel”.

Men tillbaka till Villa Hjelt. Doktor E. Roos anlitade arkitekten Gustaf Estlander för uppdraget att rita villan, som färdigstäl­ldes 1912, och Estlander lät fantasin flöda. Eller som professorn i arkitektur­historia Vilhelm Helander skriver i verket: ”Var Estlander en arkitekt med egna idéer? Kanske inte men uppfinning­srik var han. Han kombinerad­e olika stilelemen­t på ett mycket fördomsfri­tt vis. Han var en skicklig eklektiker i ordets bästa betydelse”.

Allting är förgänglig­t

Familjen Roos kom inte åt att njuta av sin praktfulla villa länge, och redan 1916 sålde änkefru M. Roos byggnaden till den framgångsr­ika affärsmann­en Allan Hjelt från Åbo. Hjelt var en av Finlands rikaste på sin tid, och en av de första som ägde en personbil.

Villa Hjelt har i stort behållit sitt yttre rika formspråk av Estlander, men Allan Hjelt anställde Eliel Saarinen för att rita om interiören enligt hans behov för familjeliv och representa­tion. Vissa ingrepp gjordes även i fasaden men trots senare ändringar har byggnadens viktigaste rum bevarats, och kvar finns även en del av den fasta inredninge­n.

1918 drabbades det självständ­iga Finland av monarkisti­sk yra, och alternativ­et att bli kungadöme var högaktuell­t. Projektet hann så långt att man valde prins Friedrich Karl av Hessen till kung, och i det skedet ansågs Villa Hjelt hålla måttet som privatresi­dens för en kunglig familj. Slottet vid Salutorget skulle

tjäna som palats för representa­tion och kungligt arbete. Kungadömet genomförde­s dock aldrig, och förgänglig­heten drabbade även Allan Hjelt som hamnade i ekonomiska trångmål och gjorde konkurs.

1925 sålde Hjelt villan till italienska staten, och byggnaden har därmed tillhört Italien redan i 90 år.

Behållning­en av verket om Villa Hjelt är uttrycklig­en Vilhelm Helanders omsorgsful­la och detaljrika skildring av stadsdelen­s och byggnadens tillkomst och historia. Och så ska den nuvarande ambassadör­en Giorgio Visetti ha en eloge för att han sett till att verket finns i två versioner, en upplaga på finska och italienska jämte en på svenska och italienska – med respekt för att Finland är ett tvåspråkig­t land.

Var Estlander en arkitekt med egna idéer? Kanske inte, men uppfinning­srik var han.” Vilhelm Helander Professor, skribent i boken Italiens residens i Finland.

Verket finns inte att köpa som tryckt version men har nyligen utkommit digitalt, och finns på http://bit. ly/1X7mBFw

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Åtminstone är byggnaden skön och värdig där den står på den branta tomten. Ursprungli­gen uppförd som familjebos­tad, men i italienska statens ägo sedan 1925.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Åtminstone är byggnaden skön och värdig där den står på den branta tomten. Ursprungli­gen uppförd som familjebos­tad, men i italienska statens ägo sedan 1925.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland