Hufvudstadsbladet

Att bygga för häst

På mötesborde­t i Kärkölä kommunhus ligger en karta över ett åkerområde i Vanhapappi­la mellan centrum och den gamla kyrkbyn. På sju av de utritade tomterna går det att vid varje småhus bygga ett stall för 2–3 hästar, ett gödsellage­r med tak och inrätta en

- TEXT & FOTO FREDRIKA BISTRÖM feature@ksfmedia.fi

VANHAPAPPI­LA Kommunsekr­eterare Anja Vitie och kommunens ingenjör Pertti Sallila förklarar vad som är på gång.

– Planen är en hästby där familjer med egna hästar kan dela på utrymmet utomhus, men ha egna stall i anslutning till sitt hem.

Hästarna och kommunen

I området finns många stall och Kärkölä kommun får regelbunde­t frågor om det finns gårdar till salu med plats för hästar. Med småhusområ­det Vanhapappi­la vill kommunen svara på efterfråga­n i en tid då tomtköpare blir allt kräsnare.

– I dag köper få unga en tomt eller ett småhus som första bostad. I stället investerar unga familjer i en lägenhet eller ett mindre hem. När lä-

genheten småningom blivit en ekonomisk trygghet kan familjen, med barn som vuxit sig stora och fått egna behov, förverklig­a husdrömmen. Vanligt är att frun i familjen och hennes dotter, som båda har ridning som hobby, styr familjens husval, säger Pertti Sallila. Han tror också att dagens trend att profilera nya bostadsomr­åden lockar fler köpare. Som exempel nämner han planen på ett bostadsomr­åde i Seinäjoki i anslutning till travbanorn­a och bostadsomr­ådet Henna i Orimattila med hållbar utveckling som ledord. Hästbyar finns det redan gott om i Sverige.

– Som kommun vill vi naturligtv­is ha fler invånare, och vi förstår att ridsporten har en positiv inverkan. Ungdomar lär sig sociala färdig heter. Vi har förhandlat med markägare om ridvägar, vi stöder regelbunde­t ridkurser för barn och unga ur alla samhällskl­asser och vår inställnin­g är att vi har plats för hästar, förklarar Anja Vitie och Pertti Sallila.

Hästarna i området har inte alltid varit så välkomna. Eftersom det finns invånare som är rädda för hästar i trafiken och andra reagerar på hästarnas flugsurran­de gödselhöga­r är det en vettig lösning att samla hästarna på ett område. Koncentrer­ing ökar möjlighete­rna till effektiver­ing.

Kollektivt hästområde

Hästägaren och massören Miia Salminen tar emot kommunens idé med öppna armar. Hennes gård med plats för två hovdjur ligger alldeles intill Vanhapappi­la. Området har försetts med el, avlopp och nya vägar. För henne har det alltid varit viktigt att ha sina hästar på den egna gården.

– Att ha andra hästägare inpå knutarna är en rikedom. Det ger trygghet och möjlighet att utbyta erfarenhet­er. Jag skulle aldrig ha lärt mig att göra skogsarbet­e med häst och vagn om jag inte fått råd av andra, säger hon.

Miia Salminens stall är inhyst i en gammal röd gårdsbyggn­ad. En reservbox fick plats i den tidigare rökbastun. Hennes mans motorcykla­r hålls varma i samma hus. Som bosatt i en hästby längtar hon efter ridvägar som underhålls med gemensamma krafter och inte är hala på vintern. Hon skulle också dra nytta av ett gemensamt parkerings område för släp och hon vet att hästen som flockdjur trivs med att ha många andra hästar omkring sig. Goda förbindels­er, jordmån som släpper igenom vatten och en hästvänlig kultur är positiva sidor hon redan upplever.

– I Kärkölä står alla hästägare på samma linje. Travhästäg­are och ryttare samarbetar och i den gemenskape­n får såväl de som rider på käpphästar som tävlingsry­ttare plats, förklarar Miia Salminen medan hon leder sin finska häst Prinssi längs Vanhapappi­las prydliga sandvägar.

I grusåsen Salpaussel­käs sandhaltig­a jordmån står hovdjur stadigt.

Travhästäg­are och ryttare samarbetar och i den gemenskape­n får såväl de som rider på käpphästar som tävlingsry­ttare plats. Miia Salminen

 ??  ??
 ??  ?? GäSTSTUGA. Att bygga helt nytt är nästan alltid billigast och bäst i stallvärld­en, men Miia Salminen har inhyst en reservbox i gårdens gamla rökbastu.
GäSTSTUGA. Att bygga helt nytt är nästan alltid billigast och bäst i stallvärld­en, men Miia Salminen har inhyst en reservbox i gårdens gamla rökbastu.
 ??  ?? KOMFORT. Miia Salminen och hennes man har själva byggt boxarna i familjens stall. Stadiga stockar ger karaktär och hästarna trivs med att kunna se vad som händer omkring dem. Belysning som lyser upp både i stallgånge­n och inne i boxen förenklar det...
KOMFORT. Miia Salminen och hennes man har själva byggt boxarna i familjens stall. Stadiga stockar ger karaktär och hästarna trivs med att kunna se vad som händer omkring dem. Belysning som lyser upp både i stallgånge­n och inne i boxen förenklar det...
 ??  ?? MåNGSIDIG. Miia Salminen berömmer den finska hästens natur. Den används till trav, hoppning, dressyr, terapi och skogsarbet­e. I hennes stall står exemplaren Hila och Prinssi, som här rids av kompisen Ruska Ojamäki. Kärkölä är unikt med sin hästvänlig­het.
MåNGSIDIG. Miia Salminen berömmer den finska hästens natur. Den används till trav, hoppning, dressyr, terapi och skogsarbet­e. I hennes stall står exemplaren Hila och Prinssi, som här rids av kompisen Ruska Ojamäki. Kärkölä är unikt med sin hästvänlig­het.
 ??  ??
 ??  ?? DRäNERAT. Underlag som hålls torrt är en njutning för både häst och ryttare.
DRäNERAT. Underlag som hålls torrt är en njutning för både häst och ryttare.
 ??  ?? HISTORIA. För många hästägare är det viktigt att ha sina djur i direkt anslutning till hemmet. Välbevarad­e kulturbygg­nader ger hemtrevlig stämning.
HISTORIA. För många hästägare är det viktigt att ha sina djur i direkt anslutning till hemmet. Välbevarad­e kulturbygg­nader ger hemtrevlig stämning.
 ??  ?? DEKORATIVT. Miia Salminens vän fick i uppdrag att svetsa ihop hästskor och galler för stallets fönster. Utsmycknin­g minskar på den annars så vanliga fängelsekä­nslan som gallerförs­edda fönster kan ge.
DEKORATIVT. Miia Salminens vän fick i uppdrag att svetsa ihop hästskor och galler för stallets fönster. Utsmycknin­g minskar på den annars så vanliga fängelsekä­nslan som gallerförs­edda fönster kan ge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland