Hufvudstadsbladet

Inred dina fönster

Fönster är så mycket mer än en plats att ställa blomkrukor­na i. Genom att inreda dem ger du hela hemmet ett lyft. Stylisten Jenny Martinsson tipsar om hur.

- MARIA SOXBO/TT

Fönster är en lika viktig del av hemmet som väggar och golv. De öppnar för möjlighete­r att sätta en personlig prägel på hemmet. Inga gröna fingrar krävs, bara ett par nya ögon att se på ditt hem med.

Jenny Martinsson är marknadsfö­rare och stylist. Hennes syn på inredning är att man framför allt måste komma ihåg att inget är hugget i sten. Man måste våga testa, blir det inte bra kan man ta bort och börja om. I synnerhet när det gäller den lösa inredninge­n.

– Många kommer aldrig till skott med att hänga upp sina tavlor eller välja blommor till sina krukor för att de inte kan fatta ett beslut. Välj något och ändra sedan om det inte blir bra.

För en tränad inredare är det enkelt att dekorera vackert, men de flesta kan träna upp sin förmåga genom att prova sig fram. Jenny Martinsson har några bra grundtips:

Undvik symmetri

– Mitt bästa är att undvika symmetri. Det blir sällan bra att ställa likadana lampor och identiska växter på jämna avstånd från varandra. Variera i stället, både höjd och typ av saker.

Är växterna för låga kan man bygga på höjden. Låt krukan stå på en fin ask eller en trave tidningar.

– Du kan också hänga något uppifrån, en lampa, en fin kvist i ett band eller kanske en amaryllis till jul, säger Jenny.

Problemet med fönster är att alla är olika. Husets ålder och arkitektur avgör storlek och djup och ljusinsläp­pet beror på vilket väderstrec­k de vetter åt.

Det är bra att utgå från rummets funktion. Ett sovrum ska kännas ombonat, så där är gardiner en bra idé. Köket, däremot, ska kännas ljust och härligt – där kanske gardiner är helt onödiga? Små fönster ska helst tillåtas släppa in så mycket ljus som möjligt, medan stora kräver några rejälare växter för att inte se tomma ut.

– I större fönster ska man gärna tänka höjd när man ställer dit saker. Vill man ändå dekorera med små föremål kan man samla dem på en bricka eller på en fin bok, så att det blir ett litet stilleben. Då undviker man att det ser för pluttigt ut.

Gardiner eller inte

Gardinerna­s vara eller icke vara beror mycket på inrednings­stilen. Men vill man tänka trend är de i enfärgat linne från golv till tak ett hett tips, enligt Jenny Martinsson.

– Om man inte har enorma fönster kan man också tänka på att hänga gardinerna utanför fönsterkar­men. Då skymmer man varken ljusinsläp­p eller utsikt, och man lurar också ögat att det döljer sig ett mycket större fönster bakom.

Traditione­llt brukar fönsterbrä­dorna oftast upptas av krukväxter, men inte alla har gröna fingrar eller intresse för växtskötse­l. Jenny Martinsson tycker inte att krukväxter är ett måste.

– Vill man ha gröna växter finns det sorter som de flesta kan sköta, garderobsb­lomma och svärmorstu­nga klarar sig utan vatten länge – två gånger i månaden räcker. Kaktusar och suckulente­r funkar också. Men man behöver inte alls ha växter om man inte vill. Personliga saker, reseminnen, böcker kan också få synas. Se fönsterbrä­dan som en hylla vilken som helst, då blir det lättare att se möjlighete­rna.

 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT ?? DEKORERA. I fönstret kan du visa dina finaste favoritsak­er. Genom att hänga gardinerna vid sidan av själva fönstret skapas en illusion av att det är större än vad det är.
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT DEKORERA. I fönstret kan du visa dina finaste favoritsak­er. Genom att hänga gardinerna vid sidan av själva fönstret skapas en illusion av att det är större än vad det är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland