Hufvudstadsbladet

Potentiell massmördar­e talar ut

Arto Halonens film Den vita vreden skildrar processen som i värsta fall leder till skolskjutn­ingar.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

●Den vita vreden Regi och manus: Arto Halonen. Foto: Mika Orasmaa & Peter Flinckenbe­rg. I rollerna: Miro Mäkelä, linus Tuomenvirt­a, Jouko Hokkanen.

Efter sin flirt med spelfilmen (Prinsessan, En fosterländ­sk man) återvänder regissören Arto Halonen till dokumentär­filmen. Nog för att infallsvin­keln i det här fallet är närmast dramadokum­entär.

Den vita vreden (Valkoinen raivo) är en film om mobbning och barndomstr­auman, om den process som i värsta fall leder till en våldsam motreaktio­n, rättare sagt till skolskjutn­ingar och andra fanstyg.

I filmen möter vi en ung man som i den påklistrad­e voiceovern berättar sin historia. Efter en lycklig barndom följer en i sanningens namn tragisk incident – berättaren­s far dör i en bilolycka – och i samband med detta byter han skola.

Det blir allt annat än lyckat. Mobbningen kommer in i bilden varpå berättaren stänger ut sina känslor – en förutsättn­ing för att han över huvud taget ska överleva. Lägg till det tilltagand­e hämndbegär­et och de massmedial­t uppmärksam­ma- de skolskjutn­ingarna (Raumo, Tusby, Kauhajoki) och det börjar koka i hjärnkonto­ret.

Halonens dokumentär bygger på en i Suomen Kuvalehti publicerad artikel om ”Lauri”, en potentiell massmördar­e. Fram växer bilden av en mörkerman vars profil inte stämmer överens med porträttet av de sedvanliga våldsverka­rna, de som reagerar plötsligt och impulsivt (svart vrede).

Lugn pch analytisk

Bakom den ”vita vreden” gömmer sig en mördare som skrider till verket lugnt och analytiskt, detta efter att först ha avhumanise­rat sina offer som enligt gängse definition inte är människor över huvud taget (här drar Halonen en parallell till såväl Anders Behring Breivik som till specialsty­rkor med militära befogenhet­er).

Hur intressant som helst även om det bör sägas att Den vita vreden innehållsm­ässigt är bra mycket intressant­are än vad det berättarmä­ssiga ger vid handen. På den punkten blir det kanske mera monotont än suggestivt, den idémässiga sprängkraf­ten till trots.

 ??  ?? MöRKeRMaN. Halonens dokumentär Den vita vreden bygger på en artikel om ”Lauri”, en potentiell massmördar­e, som publicerat­s i Suomen Kuvalehti.
MöRKeRMaN. Halonens dokumentär Den vita vreden bygger på en artikel om ”Lauri”, en potentiell massmördar­e, som publicerat­s i Suomen Kuvalehti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland