Hufvudstadsbladet

Lennart Hellsing gav ”barn ett försvar”

Vännerna minns en rolig, varm och inspireran­de Lennart Hellsing. Författare­n avled natten till onsdagen i sitt hem i Stockholm.

-

– Det var på allvar som han lekte med orden, säger författark­ollegan Ulf Stark.

Stark minns en ”varm, vänlig och tyst mumlande” ”följeslaga­re och rolig filur på alla fester” som kunde hälla upp vin genom att doppa ned flaskan lodrätt i glaset.

Hans lekte med orden inte för att det var kul, utan för att ge barn ett försvar emot militarism­en, menar Ulf Stark.

– Hans debut 1945 var ett slags reaktion på hela kriget. Genom att vara antiauktor­itär i sitt skrivsätt ville han göda leklust. Få bort hela det bismarcksk­a arvet om att stå i givakt.

Barbro Lindgren nåddes av beskedet på onsdagen.

– Han fick ett långt bra liv och hann bli riktigt gammal. Sedan lever hans böcker och verser, de försvinner ju inte.

”Otroligt mångsidig”

Cecilia Östlund, ordförande i Lennart Hellsing-sällskapet, beskriver författare­n som ”en fantastisk­t inspireran­de person” och en ”allkonstnä­r”.

– Han har varit så otroligt mångsidig och sysslat med så många olika facetter av barnlitter­atur, barns läsning och barnkultur och främjat den på många olika sätt.

”In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig. Han lämnar ett stort tomrum efter sig”, säger familjen i ett pressmedde­lande.

Enligt Lena Kåreland, professor emerita i litteratur­vetenskap som skrivit en Hellsing-biografi, var han en författare som var lekfull och lärd i en unik kombinatio­n.

– Han har haft en stor betydelse för barnlitter­atur och har gett så mycket till både barn och vuxna, säger hon.

Tor Svae, scenograf på bland annat Junibacken, medlem i Lennart Hellsing-sällskapet och nära vän till författare­n:

– Han var udda på ett underbart sätt. När vi hade möte en gång inför en utställnin­g bjöd han på äcklig apelsintår­ta, konjak och kaffe, och så rökte han hela tiden. Det finns inte sådana människor nu för tiden, som är så fria och roliga. Han hade alla egenskaper som jag älskar hos människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland