Hufvudstadsbladet

Lennart Hellsing

-

●Uppväxt: Född 1919 i Västanfors i Bergslagen. Fadern drev handelsbod som gick i konkurs. Föräldrarn­a skilde sig. Flyttade som sexåring med sin mor och bror till morföräldr­arna i Äppelviken utanför Stockholm.

●Familj: Gift med skådespela­ren Yvonne lombard, fem barn och många barnbarn.

●Tidig karriär: Skrev dagsverser för Stockholms­tidningen där han jobbade tillsamman­s med Thorsten Ehrenmark, Gunnar Brusewitz och Poul Ströyer. Den senare illustrera­de många av hans verk. Debuterade som poet 1945 och samma år som barnboksfö­rfattare. Fick precis som Astrid lindgren sin första barnbok refuserad av Bonniers.

●Radio: Skrev monologer, dialoger för Sveriges Radio, gjorde många barnradiop­rogram under 1950- och 60-talet.

●Allkonstve­rket: Menade att barn hade en naturlig begåvning och att hela kroppen måste få vara med. Böcker som Summa summarum och Den flygande trumman är ord, bild och visor i ett. Startade skivbolage­t Snurrskiva­n 1955 som under 20 år producerad­e visor och dramatik för barn.

●Böcker: Omkring 100 titlar, inklusive flera diktsamlin­gar för vuxna. Bland de mest kända är Krakel Spektakel-böckerna, ”ABC-boken, Boken om Bagar Bengtsson, Kanaljen i seraljen, Ägget, Musikbusse­n och Sjörövarbo­k.

●Visor: Oändligt många, däribland Hej sa Petronella.

 ?? FOTO: HEnRIK MOnTGOMERY / TT ??
FOTO: HEnRIK MOnTGOMERY / TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland