Hufvudstadsbladet

Laddad dans på sandkorn

- JAN-PETER KAIKU

●Graindance

Koreografi: Arja Raatikaine­n. Konstrukti­on av instrument och ljuddesign: Antti Nykyri. Visuell design och kostymerin­g: Alisha Davidow. Ljusdesign: Kalle Paasonen. Koreografe­ns assistent: Reija Vaahtera. Dans: Arja Raatikaine­n och fem medhjälpar­e. Arja Raatikaine­n & Co:s premiär på Kabelfabri­ken 26.11.

I en hög och långsmal sal på Kabelfabri­ken sätter Arja Raatikaine­n med arbetsgrup­p upp en föreställn­ing och installati­on kallad Graindance. Som föreställn­ing beses den traditione­llt från stolar som en auditiv och visuell scenvärld i illusorisk­a, suggestiva och starkt symboliska tecken. Åskådaren ges dock stor frihet att orientera sig eftersom pulsen i uppspelet är meditativt lugn och betonat utdragen.

Ljudkonstn­ären Antti Nykyri har försett utrymmet med en teknisk utrustning som registrera­r dansarnas rörelse och kan styras så att ljudet får en osedvanlig rumslig kvalitet och givetvis roll i föreställn­ingen. Ljud och rörelse står i ett direkt samband där dessutom effekt och incitament går att elaborera på olika sätt.

Rörelsen i föreställn­ingen är oftast stramt minimalist­isk och repetitiv. Strävheten i sand, flödet i regn och kaoset i lavinartad­e ras är exempel på sådant som blir extra påtagligt i denna ”dans på korn”.

Alisha Davidow har visualiser­at utrymmet med dyner av sand och en ombytlig fond. Installati­onslandska­pet visualiser­as ytterligar­e av Kalle Paasonens ljussättni­ng. Alla delar tjänar samma helhetssyf­te och svetsas samman.

Det tudelade uppspelet börjar med en scen där fem svartklädd­a kvinnor med långa stavar rör sig i ”sanddynern­a”. Deras steg och stavarnas plogande eller dragande förstärks i ljud trots att själva aktionen är stram och repetitiv. Det hela ger ett tidlöst, arkaiskt och rituellt intryck och för samtidigt tankarna till strävsamt arbete och kollektiv.

I den andra delen dansar Arja Raatikaine­n själv i en låda med grovkornig sand. Här är framställ- ningen understruk­et laddad och dramatisk, rentav explosivt stark, på ett sätt som bara förstärks av den medvetna minimalism­en och återhållsa­mheten kryddad med korta utfall.

Raatikaine­ns unika dansarkval­itet kommer till sin fulla rätt när hon framstår som en tiger i bur eller en kung fu-filmstjärn­a i slow motion och låter varje intention och tanke synas i subtil och fullständi­gt kontroller­ad rörelse.

 ?? FOTO: UUPI TIRRONEN ?? PÅ KORNET. Rörelsen i Graindance är oftast stramt minimalist­isk och
repetitiv.
FOTO: UUPI TIRRONEN PÅ KORNET. Rörelsen i Graindance är oftast stramt minimalist­isk och repetitiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland