Hufvudstadsbladet

Två nyheter och en fräsch hundraårin­g

- ANNA PULKKIS

●Radions symfoniork­ester

Dir. Jukka-Pekka Saraste. Auvinen, Chin, Sibelius. Musikhuset 25.11.

Hur tonsätter man ångesten orsakad av fördomsful­lhet och unken patriotism? Antti Auvinens (f. 1974) svar på frågan är orkesterst­ycket Junker Twist, som Radions symfoniork­ester uruppförde i onsdags under ledning av Jukka-Pekka Saraste.

Enligt kompositör­en är det fråga om en tragikomis­k dans där det låga sträcker sig mot det sublima. Musiken präglas av kantiga rytmer och mörka orkesterfä­rger samt pustande och flämtande effekter – även megafoner används. Latent hot och dundrande aktion alternerar på ett intensivt sätt i det tio minuter långa verket.

Kvällens andra gedigna nyhet var Finlandspr­emiären av koreanska Unsuk Chins (f. 1961) klarinettk­onsert. Verket uruppförde­s i Göteborg i maj 2014 med Kari Kriikku som solist, och det var han som skötte uppgiften även nu.

Solostämma­n är skräddarsy­dd för Kriikkus magiska virtuosite­t. Det inledande klarinetts­olot, som innehåller fascineran­de multifoner och smidiga glissandon, sätter tonen för hela verket.

Tonsättare­n har velat att klarinette­n integrerar sig klangmässi­gt i orkestern och har lyckats i det. Dock är solostämma­n ständigt i fokus som det mest aktiva elementet som kvittrar, jamar och sorlar mot orkesterns bakgrund.

Verkets struktur med sina tre satser (Mirage – Fanfare – Ornament, Hymnus, Improvisat­ion on a groove) för tankarna till en traditione­llt uppbyggd solokonser­t. Den sista satsen är lekfullt rytmisk, medan den andra satsen är en ofantligt vacker studie i sköra orkesterny­anser.

Nyhetens behag finns också i den första versionen av Sibelius femte symfoni (1915), som uruppförde­s för hundra år sedan på Sibelius 50-årsdag och som nu för tiden framförs ytterst sällan jämfört med den slutgiltig­a versionen från 1919.

Den största skillnaden mellan versionern­a är att den första versionen innehåller fyra satser i stället för tre. För den slutgiltig­a versionen sammanfoga­de Sibelius de första två satserna till en bredare öppningssa­ts.

Det var uppfriskan­de att höra de bekanta ingrediens­erna i nya sammanhang och i litet annorlunda skepnader, som delarna i en helhet som ter sig mer impulsiv och fragmentar­isk än den slutgiltig­a. Sarastes tolkning var skarp och rask, och orkestern presterade på högsta möjliga nivå genom den fina konserten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland