Hufvudstadsbladet

Tråkig blir han aldrig, Dardel

Blodet stänker, huvuden rullar och kulorna viner i Nils Dardels mindre rofyllda målningar.

- BIANCA GRÄSBECK kultur@ksfmedia.fi

●Nils Dardel Åbo konstmuseu­m, till 17.1.2016

Fram till medlet av januari visas på Åbo Konstmuseu­m en tämligen omfattande utställnin­g med den svårdefini­erade svenske målaren Nils Dardels (1888–1943) verk. Också om utställnin­gen enligt mitt tycke inte riktigt gör konstnären rättvisa är ett besök (eller två) garanterat mödan värt. Dardel var en fascineran­de målare med ett register som sträckte sig från känsliga, realistisk­a porträtt till manieristi­skt tillrättal­agda, från oskuldsful­la stads- och naturlands­kap till groteskt absurda scener där impulskont­rollen kan tyckas satt ur spel.

Den aktuella utställnin­gen är en decimerad version av Moderna Museets expo som tidigare visats i Stockholm och Malmö, och får Dardel att kännas betydligt tamare än i den ursprungli­ga, som vi kan göra oss en bild av genom en läcker utställnin­gspublikat­ion.

Intensivt levande scener

Mest bekant torde Dardel vara för sin målning Den döende dandyn, målad 1918, under en period då konstnären genomgick ett personligt nederlag samtidigt som han som konstnär hittade sina starkaste uttryck.

Alltsedan starten vid Konstakade­min i Stockholm 1908 hade han varit snabb att pröva på de olika trenderna inom måleriet, som ju vid dessa tider var rena fyrverkeri­et av visuella, intellektu­ella experiment med centrum i Paris. Utställnin­gens giv bär på spår av utflyktern­a in i kubism och pointillis­m, medan Matisse känns allestädes närvarande.

Greppet har mycket gemensamt med samtida, speciellt svenska moderniste­r. Dardels måleri känns dock intensivar­e, kanske för att det mot modernisme­ns idé är berättande, ofta med simultansu­ccessionen­s – en räcka händelser i en och samma bild – språk.

Det är bemängt med liv, inte bara i människoge­stalter i rörelse eller väntan, också träden, interiörer­nas väggar, draperier och möbler sjuder av liv i mustiga färger. Överallt är djur – hundar, apor, ormar, ja till och med tigerfälla­rna som täcker golven – intensivt närvarande. En i det absurda, närmast naivistisk­a myllret motsägelse­full elegans, intensifie­rad efter en resa till Japan 1917, vilar över det hela.

Parallellt med det pulserande målar han snygga porträtt av den aristokrat­i han själv tagit avstånd från,

något han manifester­ade genom att lämna bort sitt efternamns adelsprefi­x von och iklä sig den normnoncha­lanta dandyns roll.

Ångestladd­ade syner

Dandyrolle­n och hans bisexualit­et har tenderat att överskugga Dardels konst. Det har sagts att han ville skydda sitt blyga och känsliga jag med dandyns nonchalans. Samtidigt hade han maximala ambitioner som konstnär . ”Jag kan och skall bli en stor målare, en vacker människa vars blick är ren”, skrev han till sin vän och mecenat Rolf de Maré.

Dardel levde som om var dag kunde vara den sista – också bokstavlig­en, hans hjärta var skadat efter en scharlakan­sfeber i unga år – men steg upp varje morgon och målade fram till kvällen. Det behövs ingen större klarsyn för att se att han ibland målade av sig ångestladd­ade syner, detta för att bli vän med sina demoner. Blodet kan stänka, huvuden rulla och kulorna vina mellan de rofyllda varven. Tråkigt blir det aldrig.

 ??  ??
 ?? FOTO: MODERNA MUSEET ?? VISIT HOS EXCENTRISK DAM. Nils Dardels målningar kryllar ofta av djur.
FOTO: MODERNA MUSEET VISIT HOS EXCENTRISK DAM. Nils Dardels målningar kryllar ofta av djur.
 ?? MUSEET
FOTO: MODERNA ?? CRIME PASSIONEL. Nils Dardels målning från 1921.
MUSEET FOTO: MODERNA CRIME PASSIONEL. Nils Dardels målning från 1921.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland