Hufvudstadsbladet

På spaning efter det sekel som flytt

- ZINAIDA LINDéN Författare

●Just nu pågår två utställnin­gar i Finland som båda handlar om 1900-talet.

Åbo konstmuseu­m bjuder på Nils Dardel (1888–1943) – som på många sätt var profetisk, med sitt bildspråk och sitt människoko­ncept.

Ateneum visar Henri Cartier-Bresson (1908–2004) – som är hela vårt nittonhund­ratal med dess förhoppnin­gar, utmaningar, tragedier, lockelser.

Två kosmopolit­er, två dandyer som rörde sig ute i världen. De bodde gärna länge på de orter de skildrade. De hade den klassiska geometrin och det gyllene snittet i blodet. Samtidigt var de surrealist­er.

Dardels målning Transsibir­iska expressen (1918) är ett resereport­age om ett land i förvandlin­g – kaotiskt, hotfullt men fascineran­de. Är det tåget som rusar fram genom natten? Eller är det själva Ryssland som skenar mot en mörk framtid och drar med sig hela århundrade­t?

Dardels sinne för ögonblicke­t var lika skarpt som CartierBre­ssons. De bägge konstnärer­na lät ögonblicke­t rymma ett helt flöde av tiden. Gränslöshe­t och narrativit­et var deras gemensamma nämnare.

Men bakom Cartier-Bressons konst anas tilltron till skapelsen – en egenskap som Dardel förlorat. Medan Dardel stod för 1900-talets angst och självcentr­ering förblev Cartier-Bresson framåsträv­ande. Hans bilder sjuder av liv, också då de speglar döden. I stort sett ligger de bortom alla ideologier.

●●För att vara ett barn av sin tid verkar Cartier-Bresson ha varit överraskan­de fri från rasteorier och andra fördomar. Inför hans kamera var alla lika. Han fångade essensen av olika folkslag utan att falla in i exotismen. Så var inte fallet med Dardel. I somras försedde Moderna museet i Malmö hans målning Svarta Diana med en skylt som påpekade att museet inte delade Dardels stereotypa föreställn­ingar.

Få av Cartier-Bressons bilder är arrangerad­e. Ändå gör de inget voyeuristi­skt intryck. Hans kamera respektera­r människans integritet. Samtidigt alienerar den henne aldrig. På denna punkt skiljer han sig till exempel från den samtida filmmakare­n Dziga Vertov vars kamera ofta integrerar människor in i något slags maskineri.

”Dröj, du är så skön” – så besvärjde Goethes Faust ögonblicke­t. I sina försök att stanna tiden hamnade Faust i den ondes klor. I Dardels målningar har ondskan drag av en lek. Underligt nog är ondskan nästan frånvarand­e i de Cartier-Bresson-bilder som passerar revy på Ateneum. Här finns hänförelse, sorg, lidande, uppgivenhe­t, ilska, fanatism. Ondskan syns sällan. Ändå var han inte bara iakttagare. På frågan om sitt livs favoritres­or svarade den store flanören: ”Det var de tre gånger jag rymde från tysk fångenskap under kriget.”

●●Vi som växte upp före digitalkam­erans epok har ändå svårt att föreställa oss hur långsamt folk levde före 1900-talet. Carl Larsson arbetade år 1875 som reportaget­ecknare. Han tecknade järnvägsol­yckan i Lagerlunda i trettio graders kyla. Att föreviga ”det avgörande ögonblicke­t” tog sin modiga tid.

Cartier-Bresson jämförde sig med en lindansare och med en ficktjuv. Det identifier­ar jag mig med i egenskap av skönlitter­är författare. ”Jag som knappt hunnit säga adjö till artonhundr­atalet”, för att citera Ivan Demidov från min roman I väntan på en jordbävnin­g.

De flesta av oss härstammar från 1900-talet och såg det försvinna runt hörnet. Det utdragna, ljuvliga avskedet med 1900-talet pågår på Åbo konstmuseu­m och på Ateneum till och med januari.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland