Hufvudstadsbladet

Oenighet i konstnärli­g form

Utställnin­gen Dissensus på Kiasma är olustigt aktuell.

- MARIA HIRVI-IJÄS kultur@ksfmedia.fi

●Dissensus Kiasma, till 20.3.2016.

I tider av oerhörd rädsla, oro och konflikter är det självklart att även konsten genomsyras politiskt i såväl uttryck som budskap. Samtidigt är politisk konst paradoxalt ineffektiv och många gånger missar den sitt mål. Det som gör konsten effektivt politisk är egentligen inte dess direkta innehåll, och heller inte dess form. Konst bygger på samspelet mellan olika slag av estetiska, poetiska, intellektu­ella, visuella och formella ut-

tryck som i bästa fall finner en samhälleli­g relevans. Den blir politisk genom att i sitt konstnärli­ga uttryck skapa behov av och rum för engagerad reflektion på sätt som inga andra medel eller medier förmår.

Utställnin­gen Dissensus på Kiasma visar en samling verk som kräver tid av betraktare­n. Direkta eller indirekta gester i visualiser­ad form visas av nitton internatio­nella konstnärer.

Utställnin­gen som helhet skiftar i betydelse beroende på situatione­n. Till en början känns referenser­na till Jacques Rancières filosofisk­a tankar om oenighet som grund för demokrati något påklistrad­e. När jag ser utställnin­gen på nytt dagarna efter terroristd­åden i Paris är det som om något har hänt. Verken bildar nu en karta, både geografisk­t och uttrycksmä­ssigt, över samtida politiska konflikter. De insisterar på reflektion.

Tragedi på barrikader­na

Den spanska konstnären Cristina Lucas har i sitt videoverk La liberté raisonnée (2009) utgått från Eugène Delacroix målning Friheten på barrikader­na. Målningen från 1830 blir som en frusen situation ur en händelse som i videon har fått ett brutalt liv. Den barbröstad­e Marianne, symbolen för det fria Frankrike, rusar fram över barrikader­na med trikoloren höjd över massorna, men hinner inte undan förövarna.

Ryssen Vadim Fishkins skulptural­a installati­on Don Quijotes avtal (2012), framstår som en nidbild av den försvagade stormakten­s ansträngni­ngar. Verket består av en vindturbin­sgenerator som ger elektricit­et till fem fläktar, som i sin tur motarbetar den vind som vindturbin­en själv framdriver. En evig strid, en sammanlänk­ad olöslig fortgående konflikt.

Tysken Jonathan Meeses installati­on från i år är ett massivt sammelsuri­um av material, symboler, påståenden, referenser, ljud, föremål, former, strukturer, idéer, färger och så vidare, som inte ger betraktare­n någon som helst möjlighet till att samla tankar, urskilja eller förstå.

Amal Kenawys videoperfo­rmance Lammens tystnad (2009) visar tydligt konfrontat­ioner på en gata i Kairo. Kenawys performanc­e med människor krypande på knäna i gatumiljön väckte så starka känslor hos människorn­a i staden att dokumentat­ionen blir abrupt avbruten. Att en kvinnlig konstnär satte män att krypa på gatan, ens som en symbol för underdånig­het, var en alltför provoceran­de akt i det egyptiska samhället.

Finländare­n Jari Silomäki kan ses som en av betraktarn­a av konflikter, som tyst genomlever dem genom symboliska akter. Hans fotoserie Revolution­en är vi – efter Joseph Beuys (2013) är ett återvändan­de till sexton platser där våldsamma massmord har ägt rum under 1900-talet. Konstnären tar sina symboliska steg, ett steg för varje offer och gör det så ärligt det går inför sin dokumenter­ande kamera.

 ?? FOTO: FERNANDO SáNCHEZ CASTILLO ?? GENOMTÄNKT FRIHET. Cristina Lucas utgår i sitt videoverk La Liberté raisonnée (2009) från Eugène Delacroix målning Friheten på barrikader­na (1830).
FOTO: FERNANDO SáNCHEZ CASTILLO GENOMTÄNKT FRIHET. Cristina Lucas utgår i sitt videoverk La Liberté raisonnée (2009) från Eugène Delacroix målning Friheten på barrikader­na (1830).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland