Hufvudstadsbladet

Åländsk läsk på slottet

I år gör Åland entré på festbordet under slottsbale­n i Helsingfor­s. Det är nämligen så att den åländska blåbärsläs­ken helt enkelt var godast, säger man på presidents­lottet.

- TEXT SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Med drygt en vecka kvar till årets mest stiliga fest är läckerhete­rna som ska dukas upp nu avslöjade. Och en av nyheterna i år är att en ingrediens kommer från Åland. Varför först nu, serviceför­man Berit Mäkinen? – Tja, det är ju en lite längre väg som ingrediens­en ska färdas, men det har aldrig varit någon omöjlighet, säger hon.

Innehållet i den berömda bålen på slottsbale­n är fortfarand­e topphemlig­t.

– Receptet läckte ut på 1970-talet, men vi har gjort lite ändringar efter det. Basen till bålen kommer från Alko, och så fylls den på med ingrediens­er här.

Pikanta nya inslag på menyn i år är en tomattårta inspirerad av konstnären Pekka Halonen och maränger gjorda på granskotts­sirap. Kultur är det stora temat på årets bal. Därför är också kompositör­en Jean Sibelius hedrad bland läckerhete­rna. Sibeliustå­rtan gjorde entré 2012, hade paus då balen ordnades i Tammerfors, och är nu med igen.

– Vi inspirerad­es av Pekka Halonens tavla Tomaatit som visar tomater från hans egen trädgård. Det blir en salt tårta, säger köksmästar­en Pipsa Heismaa.

Hon säger att så gott som alla ingrediens­er i år är inhemska, förutom de som ingår i rätter för personer med specialdie­t. I år serveras också en tjinuskitå­rta, som lär ha varit Sibelius favorit. Bland sötsakerna finns också Sibelius småbröd, som är pepparkako­r med S-form.

Berit Mäkinen bekräftar också att man på slottet börjat förbereda sig för balen 2017, när Finland firar hundraårsj­ubileum.

– Vi har små planer och funderar på ett och annat.

Mer vill hon inte avslöja i det här skedet.

Hur viktig är Ellen Svinhufvud­tårtan på balen?

– Det är en tradition, men också traditione­r kan ändras.

 ?? FOTO KRISTOFFER ÅBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi ?? FÖRBEREDEL­SER. Så här ser Atrium ut. Det är här man ser gästerna bli intervjuad­e under slottsbale­n.
FOTO KRISTOFFER ÅBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi FÖRBEREDEL­SER. Så här ser Atrium ut. Det är här man ser gästerna bli intervjuad­e under slottsbale­n.
 ??  ?? GRANSKOTT. Köksmästar­en Pipsa Heismaa berättar att rätterna som serveras kommer från hela Finland. Finska soppar, finsk havre och inhemska frukter och bär är några av ingrediens­erna. Ett pikant inslag är marängerna gjorda på granskotts­sirap.
GRANSKOTT. Köksmästar­en Pipsa Heismaa berättar att rätterna som serveras kommer från hela Finland. Finska soppar, finsk havre och inhemska frukter och bär är några av ingrediens­erna. Ett pikant inslag är marängerna gjorda på granskotts­sirap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland