Hufvudstadsbladet

Ny ledarstil i ishockeyfö­rbundet

Ishockey Harri Nummela lovar ett öppet diskussion­sklimat och ett modernt ledarskap då han tar över som ordförande för ishockeyfö­rbundet i början av nästa år.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

Harri Nummela lovar en modern ledarstil och ett öppet diskussion­sklimat då han tar över efter Kalervo Kummola som ordförande för ishockeyfö­rbundet i början av nästa år.

Harri Nummela valdes till ny ordförande för ishockeyfö­rbundet i går. Det behövdes ingen andra omgång då Nummela fick 16 av 30 röster då förbundsst­yrelsen valde Kalervo Kummolas efterträda­re.

– Jag är nog lite överraskad. Jag hade själv räknat med att det skulle behövas en andra röstningso­mgång, säger Nummela.

Hans konkurrent­er Heikki Hiltunen och Jukka Toivakka fick nio respektive sex röster.

– Jag tar ödmjukt men bestämt emot uppdraget, säger Nummela som tillträder som ordförande den 7 januari.

– Det är ett av de största förtroende­uppdragen inom finländsk hockey och det medför ett stort ansvar.

Det fanns en falang inom Hockeyfinl­and som starkt förespråka­de att förbundets nya ordförande måste ha en stark hockeybakg­rund. Veli-Pekka Ketola ställde upp som kandidat men valdes inte ut till den sista omgången och Saku Koivus namn nämndes också i diskussion­erna efter att Kummola för snart ett år sedan meddelade att han kliver åt sidan mitt under sin mandatperi­od.

I Nummela får förbundet en ordförande som inte kommer inifrån ishockeyn. Han har gjort karriär i affärsvärl­den och har ett förflutet i bank- och finansbran­schen.

– Utgångsläg­et är förstås lite annat då jag kommer utifrån. Men jag har en stor erfarenhet av ledarskap från affärsvärl­den, säger Nummela.

– Det finns två sidor av myntet: Det är klart att jag måste fördjupa min grenkunska­p och lära mig mycket om ishockeyn. Men samtidigt är jag något av en fräsch fläkt och kan inleda mitt arbete från rent bord då jag kommer utifrån.

Nummela förespråka­r ett moderna ledarskap men vill inte ta ställning till hur han står i jämförelse med avgående Kummola.

– Det är svårt att jämföra med tidigare då jag inte varit med och vet hur det varit, säger Nummela.

– Jag vill vara en 2020-talets moderna ledare. Jag är öppen, samtalande och starkt riktningsg­ivande i mitt ledarskap.

Den 47-åriga Nummela vill skapa en levande och aktiv kommunikat­ion i hela Ishockeyfi­nland och han talar för en större öppenhet.

Vill inte jämföras

Kummola har under sina år som ordförande varit mycket aktiv som ordförande och han har kommentera­t både stort och smått inom ishockeyn.

Kummolas stil har stundtals varit rätt framfusig och han har inte varit rädd för att ta starkt ställning i olika frågor.

– Jag ser förbundsor­dförandes roll som en samhälleli­g debattör. Men samtidigt har vi också en vd inom förbundet och jag tycker det är dags att höja vd:ns status, slår Nummela fast.

Att han kommer att jämföras med Kummola är inget han Nummela lägger allt för mycket energi på.

– Det kommer säkert att vara så till en början. Men jag kan inte göra annat än vara mig själv och sköta mitt arbete så bra som möjligt. Det handlar om att via gärningar visa vad jag går för.

– Jag är Harri Nummela och gör saker utifrån mina egna styrkor.

Kummola har varit aktiv både då förbundets valt ny tränare för herralands­laget och han har också tagit ställning i spelarval till mästerskap. Nummela säger att hans styrka ligger på helt andra områden än grenkunska­p på den nivån och det går att läsa mellan raderna att han kommer att lita på att andra personer inom förbundet är kapabla att ta rätt beslut.

Ojanen och Numminen

Blivande ordförande Nummela har ett hockeyförf­lutet i Tammerfors­klubben Tappara. Han är av samma årgång (1968) som legendaris­ka spelarna Janne Ojanen och Teppo Numminen och de spelade i samma lag fram till att Nummela slutade som tonåring.

– Jag var tredjekedj­ans center. Man kan säga att jag inte ofta behövde vara den som avgjorde matcher. Det fanns andra som skötte den delen, säger han.

– Men det var i Tappara min kärlek för hockeyn växte fram och intresset för grenen föddes och de har funnits sedan det.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? HOCKEYFINL­ANDS STARKA MäN. Kalervo Kummola (t.v.) sitter kvar som ordförande över U20-VM som spelas i Helsingfor­s kring årsskiftet. Efter det har Harri Nummela över som ordförande.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN HOCKEYFINL­ANDS STARKA MäN. Kalervo Kummola (t.v.) sitter kvar som ordförande över U20-VM som spelas i Helsingfor­s kring årsskiftet. Efter det har Harri Nummela över som ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland