Hufvudstadsbladet

Allt fler får hjälp av kinesisk läkekonst

Akupressur, zonterapi och moxibustio­n. När inget annat hjälper söker många med smärtor eller besvär alternativ­a behandling­sformer. Den kinesiska läkekonste­n vinner terräng i takt med att allt fler fått hjälp av den.

-

Det är livligt och jäktigt i centrum av Helsingfor­s en regnig novembermå­ndag.Att stiga in på China LiangtseWe­llness ger ett välkommet avbrott från den hektiska vardagen.En knappt urskiljbar doft av oljor, avkoppland­e musik som avbryts endast av lågmälda lugna röster och mjuk belysning: här andas man harmoni.Spa-känslan är givetvis trevlig, men det här är mer än ett ställe dit man kommer för att slappna av.Akupressur­massage där kroppens akupunktur-punkter stimuleras har hjälpt många med allt från migrän till kroniska smärtor.När man själv fått positiva resultat i situatione­r som känts hopplösa, smittar entusiasme­n ofta till andra i bekantskap­skretsen.

- Mun till mun är vår bästa marknadsfö­ring. Den vägen kommer de flesta nya kunder till oss. De har kanske en kollega, kompis eller släkting som rekommende­rat oss, säger Maria Heikkilä.

Heikkilä är marknadsfö­ringschef i Europa på China Liangtse Wellness, en internatio­nell hälsojätte som erbjuder traditione­lla kinesiska behandling­ar. Intresset för den traditione­lla kinesiska läkekonste­n har ökat de senaste fem åren i Finland, bland såväl vanliga patienter som forskare och västerländ­ska läkare. När China Liangtse Wellness öppnade sitt första verksamhet­sställe i Helsingfor­s år 2009 var missuppfat­tningarna och okunskapen om kinesisk läkekonst många och det gjorde starten tuff. Men snart började kunderna komma i så stora mängder att det blev dags att expandera. I dag är Liangtse i färd med att förbereda öppningen av sin fjärde filial i Hagalund.

- Det kommer att bli vår största hittills och något av ett flaggskepp. Jag hoppas att vi kommer att kunna erbjuda också traditione­ll kinesisk hälsokost där för våra kunder, säger företagets Europachef Hao Nan.

Kroppen en helhet I dag har Liangtse 6 000–7 000 stamkunder.Deras ålder varierar från barn till seniorer,men en majoritet är vuxna i yrkeslivet.

– Vi har många läkare bland våra regelbundn­a stamkunder, de tar hand om andra hela dagen så det är bra att ta hand om sig själv också emellanåt. Vanliga problem folk kommer till oss med är ischias- eller axelsmärto­r, eller nackbesvär, huvudvärk eller problem med immunförsv­aret,säger Maria Heikkilä.

Kunderna uppskattar filosofin bakom den kinesiska läkekonste­n. Människan ses som en helhet, där allt i kroppen är sammankopp­lat och där balans mellan alla delar behövs för att qi (energi) ska kunna flöda fritt genom systemet. Man fokuserar på att hitta orsaker till problemen, inte bara att lindra symtom. Den västerländ­ska medicinen tenderar att se människokr­oppen mer som en maskin – är det fel på en del av motorn reparerar man den.

Det här betyder ändå inte att den ena läkekonste­n utesluter det andra,det är alltid bra att rådgöra med sin läkare först om man har problem med hälsan.

– Bäst är en kombinatio­n av båda. Alla behandling­ar är inte heller lämpliga för alla,utan de måste anpassas individuel­lt.Eftersom vår vardag förändras är det också viktigt att fortsätta utveckling­en av nya metoder och behandling­ar.Innan vi lanserar dem här,testas och godkänns de av finländska läkare,säger Hao Nan.

Den kinesiska läkekonste­n fungerar bäst i förebyggan­de syfte, men kan också vara värt att prova om man har smärtor och krämpor som ingenting annat har bitit på.

–Vi har hundratals historier av personer som kommit hit helt utan hopp, där inga mediciner eller operatione­r hjälpt. Jag minns en väldigt sportig sjuttioåri­ng som hade smärtor i ett knä som ingen läkare hittat någon förklaring till. Han kom hit på behandling och fick hjälp och kunde fortsätta med sitt idrottande. Nu hör han till våra stamkunder, säger Heikkilä.

MARIAHEIKK­ILÄ

Marknadsfö­ringschef China Liangtse Wellness Mun till mun är vår bästa

marknadsfö­ring. Den vägen kommer de flesta

nya kunder till oss.

 ??  ?? Foto:Mostphotos
Foto:Mostphotos

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland