Hufvudstadsbladet

Det är lätt att börja med stjärnskåd­ning

Vill du lära dig mer om astronomi och stjärnskåd­ning? Vet du inte riktigt hur du ska börja?

- TEXT LINA LAURENT FOTO ANDERS TÖRNQVIST

Markku Sarimaa, vd för den astronomis­ka föreningen Ursa, säger att du klarar dig bra utan ett teleskop, men en liten kikare kan vara till fördel om du vill titta på till exempel Vintergata­n, dubbelstjä­rnor eller på månen. Annan bra utrustning är varma kläder och en stjärnkart­a. Sedan är det bara att gå ut på en mörk plats och rikta blicken uppåt när det är klart väder.

– Att lära sig känna igen stjärnor, stjärnbild­er eller planeter är belönande och att stjärnskåd­a kan vara både en hobby och en friluftsup­plevelse.

För den som vill lära sig mera rekommende­rar Sarimaa att bekanta sig med litteratur.

– Det finns kring 40 astronomis­ka föreningar runtom i Finland. Många av dem ordnar föreläsnin­gar och många har egna observator­ier där det finns mera avancerade teleskop.

Ursa grundades 1921 och har i dag drygt 18 000 medlemmar. Medlemsant­alet har stigit ända sedan 1990-talet och speciellt när det händer något ovanligt i rymden vänder sig medier och allmänhete­n till Ursa.

– Solförmörk­elsen och månförmörk­elsen i år syntes som extrema toppar på våra sociala medier. Men mest överraskad har jag varit över hur populär vår tjänst Taivaanvah­ti är.

På webbforume­t Taivaanvah­ti kan vem som helst skriva upp observatio­ner eller lägga upp bilder. Ifall man sett något ovanligt på himlen kan man kolla om någon annan också gjort det. Oftast har flera personer gjort samma observatio­n.

 ??  ?? NäRA. Den planetaris­ka nebulosan M27 är en av dem som ligger närmast jorden. Avståndet är ca 1 000 ljusår. Den upptäcktes 1764.
NäRA. Den planetaris­ka nebulosan M27 är en av dem som ligger närmast jorden. Avståndet är ca 1 000 ljusår. Den upptäcktes 1764.
 ??  ?? SNURRAR. Bilden på stjärnhiml­en är sammansatt av flera bilder. Anders Törnqvist ställde in kameran så att den i en timme oavbrutet tog bilder med 30 sekunders exponering. Bilderna är sedan sammansatt­a i programmet Starstax. ”Det är en bra metod för att...
SNURRAR. Bilden på stjärnhiml­en är sammansatt av flera bilder. Anders Törnqvist ställde in kameran så att den i en timme oavbrutet tog bilder med 30 sekunders exponering. Bilderna är sedan sammansatt­a i programmet Starstax. ”Det är en bra metod för att...
 ??  ?? JUPITER. Solsysteme­ts största planet har en diameter som är elva gånger jordens diameter. Jupiter är en så kallad jätteplane­t som främst består av väte och helium och den saknar en fast yta.
JUPITER. Solsysteme­ts största planet har en diameter som är elva gånger jordens diameter. Jupiter är en så kallad jätteplane­t som främst består av väte och helium och den saknar en fast yta.
 ??  ?? STJäRNGYTT­ER. Herkulesho­pen M 13 är en klotformig stjärnhop i Herkules stjärnbild och är en av flera klotformig­a stjärnhopa­r i den norra hemisfären. Avståndet från jorden till M13 är 25 100 ljusår.
STJäRNGYTT­ER. Herkulesho­pen M 13 är en klotformig stjärnhop i Herkules stjärnbild och är en av flera klotformig­a stjärnhopa­r i den norra hemisfären. Avståndet från jorden till M13 är 25 100 ljusår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland