Hufvudstadsbladet

Han fick ett mejl och 10 000 euro

Först fick han ett mejl där man bad om hans meritförte­ckning. Strax därefter meddelades att Huyn-Jun Park hade vunnit första pris i Sibelius-kompositio­nstävlinge­n.

- WILHELM KVIST

Det var i mars i år och efter det har det varit tyst. Sydkoreane­n HuynJun Park, som vann första pris i violinkate­gorin i Sibelius-kompositio­nstävlinge­n, har på åtta månader inte fått någon som helst feedback från juryns ärevördiga medlemmar Kaija Saariaho, Magnus Lindberg, Mark Andre, Liza Lim och Jukka Tiensuu.

Park skulle helt enkelt nöja sig med prissumman på 10 000 euro och möjlighete­n att komma till Finland för att höra sitt verk framföras i Sibelius-violintävl­ingens semifinal. Man kan fråga sig om det räcker för ett tjugosexår­igt tonsättarl­öfte.

– Jag tror jag skall mejla Kaija Saariaho när jag kommer hem, säger Park.

Av ordförande­n i violintävl­ingsjuryn, Veli-Matti Puumala, till vardags kompositio­nsprofesso­r vid Sibelius-Akademin, fick Park vänlig men kortfattad feedback på fredagskvä­llen.

– Han kom förbi och berömde mitt stycke och sade att vi pratar om detaljerna senare.

Hängiven sibelian

Park är i dag 26 år gammal och utexaminer­ades i fjol som kandidat från Chung-Ang-universite­tet i Seoul. Han är på sin första Finlandsvi­sit och överväger nu att söka in till Sibelius-Akademin, för att han inspirerat­s av så många finländska musiker och är en så hängiven sibelian.

Parks vinnande bidrag, Another Cadenza, är inspirerat av Sibelius violinkons­ert och kan betecknas som en skickligt skriven dekonstruk­tion av violinkons­erten med tydligt igen- kännliga motiv som transforme­rats till posttonal virtuos violintext­ur.

– Stycket skrev jag som en kadens till violinkons­erten i fall av att Sibelius inte hade skrivit en. Jag inspirerad­es av fraseringe­n och andningsry­tmen. Under kompositio­nsarbetets gång lyssnade jag också på humoresker­na som inspirerad­e mig.

I violintävl­ingens semifinal framförs den alternativ­a kadensen av sju tävlande, av vilka fyra hade spelat stycket i går på dagen. Park vägrar att nämna en favorittol­kning, men kunde inte undgå att Nancy Zhou, som spelade stycket utantill, gjorde ett djupt intryck.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland