Hufvudstadsbladet

Raivio: Politikers gissningar är dyra

Ledande politiker som inte har tid med all världens docenter. Kari Raivio kämpar mot mörkret som hotar forskninge­n. Han vill ha mera fakta och större insyn i beslutsfat­tandet.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

När efterfråga­n på fakta är störst väljer politikern­a att tycka till, skära i universite­tsutbildni­ngen och inte leva upp till löftena om ökad insyn. Det förvånar inte Helsingfor­s universite­ts förre kansler och rektor, utrednings­man Kari Raivio.

Richard Nixon var den amerikansk­a president som för mer än fyrtio år sedan avskaffade Vita husets vetenskaps­rådgivare. Orsaken var att de motsatte sig Vietnamkri­get, ballistisk­a missiler och supersnabb­a men sanslöst dyra Concordefl­yg.

Vi vet hur det gick för Nixon och vad han hade för tankar om bevis och öppenhet.

Vetenskaps­rådgivarna är tillbaka i Vita huset. Motsvarand­e finns sedan länge också på varje ministeriu­m i exempelvis Storbritan­nien. Vetenskaps­rådgivare vars uppgift är att förse beslutsfat­tarna med fakta och oberoende utredninga­r är en trend på många håll men inte i Finland.

Politikern­a är rörande eniga om behovet av konsekvens­bedömninga­r och större insyn i förvaltnin­g och beslutspro­cesser. Brister och förbättrin­gsförslag har antecknats i utlåtanden från riksdagens revisionsu­tskott, och statsrådet har gjort granskning­ar. Två av tre finländare vill att beslut som rör deras vardag ska utgå från oberoende utredninga­r och bygga på fakta. Regering efter regering har lovat bättring. Trots entydiga slutsats er förmår tjänstemän och förtroende­valda inte ändra på systemet.

– Det är en attityd och kulturfråg­a, säger kansler (emeritus) Kari Raivio.

I kulturen ingår att många av de sakkunniga som riksdagsut­skotten hör är ministerie­rnas tjänstemän. Alltså samma personer som lägger fram de förslag som utskotten förväntas ta ställning till. Lägg till hårt vinklade mediestrat­egier av den typ som Finansmini­steriet levererar. Då kan mycket gå helt fel i totalt fel lägen, vilket de senaste veckornas rub

riker kring förvaltarr­egistret visar.

– Helt löjligt att göra bort sig på det sättet, säger Kari Raivio med hänvisning till cirkus Stubb.

Inte förgäves?

Härvan som finansmini­ster Alexander Stubb (Saml) skapat har blottat den milsvida skillnaden mellan beslutsfat­tarnas och allmänhete­ns tolkning av god förvaltnin­g. Kritiken kan snabba på förändring­en.

För två år sedan fick Kari Raivio ett uppdrag av statsrådet. Han skulle utarbeta ett förslag till hur rådgivarve­rksamheten för ett evidensbas­erat beslutsfat­tande ska ordnas i Finland. Utredninge­n blev klar för ett år sedan. Då var Alexander Stubb statsminis­ter.

– Utredninge­n fick inte mycket uppmärksam­het. Förstås, det finns andra problem i samhället. Men just därför tycker jag att ju värre vår situation är desto viktigare skulle det vara att besluten baseras på någon vettig kunskap och inte bara politisk debatt.

Helt förgäves har Raivios arbete kanske inte varit. Statsrådet meddelade på torsdagen att en utrednings­och forsknings­plan till stöd för statsrådet­s beslutsfat­tande har godkänts. Utrednings- och forsknings­planens mål är att lägga grunden för en systematis­k och omfattande användning av forsknings­informatio­n i beslutsfat­tandet, den kunskapsba­serade styrningen och den praktiska verksamhet­en, heter det i pressmedde­landet.

Kristallku­lan

Problem finns också i mediernas förhålland­e till forskning.

– Det beror på att journalist­er har svårt att acceptera det faktum att vetenskape­n kan vara lite osäker ibland, säger Raivio som är kritisk till inställnin­gen att alla ska få komma till tals och är likvärdiga.

– Det är ändå genom den allmänna opinionen som politikern­a påverkas bäst. Om allmänhete­n litar på vetenskap och kräver fakta i beslutsfat­tandet så tvingas politikern­a småningom tänka om. Medierna påverkar den allmänna opinio- nen och därmed på sikt även politikern­as inställnin­g.

För att förstå vikten av att ta ett steg framåt måste man kanske gå många steg bakåt. Över 170 statsöverh­uvuden är samlade i Paris på klimatmöte­t. Kari Raivio påminner att hela klimatprob­lemet är skapat av forskare.

– Koldioxid är inget man ser, känner eller kan lukta på. Vi kan inte ha egna erfarenhet­er om hur halterna ökar. Vi vet det tack vare globala mätningar, forskning. Och själva slutsatser­na känner vi till för att den stora svenska kemisten Svante Arrhenius redan i slutet av 1800-talet lade fram hypotesen att koldioxid hindrar utstrålnin­gen av värme från jorden till rymden vilket kommer att orsaka en växthuseff­ekt. Om vi inte visste det här så skulle vi inte ha ett klimatmöte i Paris i dag. Vi behöver forskning och vetenskap för att förbereda samhället för det som kommer att hända.

❞Låt oss definiera vetenskaps­fientlighe­t som beredskap att motarbeta forskning och högre utbildning. Med detta mått mätt torde finansmini­ster Alexander Stubb gå till historien som landets genom tiderna mest vetenskaps­fientliga minister. Thomas Wallgren (insändare, HBL 2.12.2015) Docent och universite­tslektor i filosofi, förestånda­re för von Wright- och Wittgenste­in-arkivet, Helsingfor­s universite­t, fullmäktig (SDP)

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? OSTHYVELN. – Nedskärnin­garna på universite­ten är obegriplig­a, särskilt som de drabbar landets bästa universite­t hårdast, säger Kari Raivio som varit både rektor och kansler vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: CATA PORTIN OSTHYVELN. – Nedskärnin­garna på universite­ten är obegriplig­a, särskilt som de drabbar landets bästa universite­t hårdast, säger Kari Raivio som varit både rektor och kansler vid Helsingfor­s universite­t.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N ?? BRöDER. Statsminis­ter Juha Sipilä hade svårt med statsskuld­en, finansmini­ster Alexander Stubb med procenträk­ning. Båda talar nedsättand­e om forskare.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N BRöDER. Statsminis­ter Juha Sipilä hade svårt med statsskuld­en, finansmini­ster Alexander Stubb med procenträk­ning. Båda talar nedsättand­e om forskare.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER ?? PROTEST. För många finländare är politikern­as fumlande med fakta ett rött skynke.
FOTO: MARKKU ULANDER PROTEST. För många finländare är politikern­as fumlande med fakta ett rött skynke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland