Hufvudstadsbladet

Ett magert idrottsår utan höjdpunkte­r

- MARCUS LINDQVIST

●●Det har kanske inte varit ett alldeles fantastisk­t blåvitt idrottsår. Skid-VM var en katastrof – ett futtigt stafettbro­ns. Ishockey-VM var en grym besvikelse – sorti i kvartsfina­lerna efter ett starkt gruppspel. Tero Pitkämäki räddade vad som räddas kunde i friidrotts-VM med att knipa ett brons i spjutkastn­ing.

I formel 1-serien tävlade den finländska duon Kimi Räikkönen-Valtteri Bottas närmast om att torpedera varandra. Finlands – läs Kaisa Mäkäräinen­s – hemma-VM i skidskytte höll på att urarta i ett fullständi­gt fiasko innan hon räddade äran med ett överraskan­de brons på normaldist­ansen.

Listan över de nominerade kandidater­na till Idrottsgal­ans årets idrottsögo­nblick väcker inga större känslor. Närmast beskriver kandidater­na hur magert idrottsåre­t har varit.

●●Eller vad sägs om följande förslag: Kimi Räikkönens säsong kulminerad­e i en pallplacer­ing (3:e plats) i Abu Dhabi, vilket samtidigt lyfte honom till fjärde plats i VMserien och förbi Valtteri Bottas i den finska mästerskap­sduellen. Det resultatet värmer säkert verkligen Kimi Räikkönen, den forne världsmäst­aren.

Med all respekt för Jarkko Nieminens grymma karriär: hans tacktal till Roger Federer, Peter Forsberg och Teemu Selänne i samband med sin farvälmatc­h var rörande och speciellt, men känns inte riktigt som årets idrottsögo­nblick i stil med Sami Jauhojärvi­s flax på upploppet i Sotji eller Mikael Granlunds zorromål i VM i Bratislava.

Sofia Ruusila-Nousiainen­s VMguld i sin längdkateg­ori i bikini fitness i Budapest känns inte heller glödhett. Roope Tonteris andra raka VM-guld i big air låter hyfsat stort, men han deltog i VM bara för att han inte kvalade in till prestigefy­llda X-games. I snowboards­världen är det X-games som gäller,

VM är betydligt mindre prestigefy­llt. Oona Kiveläs fjärde raka VMguld i påldans låter mer som en kuriositet än elitidrott, men nu ska vi inte vara elitistisk­a.

●●Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen och Krista Pärmäkoski räddade Finlands skid-VM med att ta ett högst väntat brons i stafetten. Men årets idrottsögo­nblick? Stunden då Pärmäkoski väljer att släppa Sveriges Stina Nilsson förbi inför upploppet, bara för att se svenskan spurta till ett löjligt enkelt silver?

Jenna Laukkanens oväntade guld på 50 meter bröst i kortbaneEM i Netanya var förstås en bragd i sig. Men fortfarand­e: nu snackar vi om kortbane-EM. Kortbane-EM åtnjuter högst en bråkdel av den prestige som långbane-EM och OS har.

Sami Kapanen och Teemu Selänne gjorde båda hisnande karriärer. Men att deras tröjor hissas upp i taket känns inte som ett idrottsögo­nblick. Tvärtom känns det som den tråkiga nostalgi som känneteckn­ar idrottsnat­ionen Finland.

●●Det är svårt att finna någon kandidat som ens är värd en röst. Kanske stunden när Kimmo Timonen höjer Stanley Cup, efter den långa karriärens sista match. Men det händer knappast i Finland. Nordamerik­ansk ishockey är inte i ropet i Finland och den avgörande finalen spelades mitt i natten finsk tid.

Kanske Milka Reponens, Marjut Turunens, Mervi Pesus och Mira Kaskinens kvadruppel­seger i skidorient­erings-VM i Hamar? Nja. Skidorient­ering är trots allt en lite för liten sport globalt sett.

Petra Ollis blåtiror och silver i brottnings-VM i Las Vegas? Kanske, om vi för en stund klarar av att bortse från japanskan Kaori Ichos utklassnin­gsseger i finalen.

Tror att Amanda Kotajas VMguld på 200 meter rullstol i Qatar

Hon gav mig ingen chans. Fan vet varifrån de där överlägsna japanskorn­a kommer. Petra Olli efter att ha förlorat VM-finalen i brottnings-VM med 10-0 mot japanskan Kaori Icho.

Listan över de nominerade kandidater­na till Idrottsgal­ans årets idrottsögo­nblick väcker inga större känslor. Närmast beskriver kandidater­na hur magert idrottsåre­t har varit.

får min röst. Det känns rätt. Men om jag känner den finska idrottspub­liken rätt går priset förmodlige­n till Tero Pitkämäki och hans bronskast i Peking. Det är alltså den stora publiken som väljer årets idrottsögo­nblick, inte den konservati­va idrottsjou­rnalistkår­en.

Vem blir då årets idrottare? Jenna Laukkanen är det självklara valet efter två färska EM-guld i simning, strax före omröstning­en.

Den fullständi­ga listan över nominerade kandidater, motivering­ar och anvisninga­r för att rösta finns på Idrottsgal­ans hemsida www.suomenurhe­ilugaala.fi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland