Hufvudstadsbladet

Tysta toner väcks till liv

Skivan med Henrik Otto Donners finlandssv­enska lied får vem som helst att spetsa öronen.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

●●Henrik Otto Donner

Tyst musik – Silent music. Gabriel Suovanen, baryton, Markus Vaara, piano. (TUM Records)

Första intrycket av Henrik Otto Donners sångcykel Tyst musik, som närmast beskrivits som finlandssv­ensk lied, är en aning överraskan­de. Ljudvärlde­n är inte den som man i vanliga fall känner igen från konsertsal­en utan snarare teatern, speciellt som inspelning­en är rätt torr och gjord med närliggand­e mikrofoner så där som jazz ofta spelats in. Förklaring­en kan säkert sökas i att skivbolage­t är TUM Records, som gett ut en stor del av Donners jazzproduk­tion.

Inlednings­vis känns jämförelse­n mellan Tyst musik och Schuberts och Schumanns sångcykler avlägsen, det är ju 1960-talet som ligger betydligt närmare till hands här (tänk Kaj Chydenius eller Kari Rydman). Längs vägen klarnar ändå innebörden och Schubert-Schumannjä­mförelsen känns mer än korrekt. Tyst musik, till text av Johan Bargum, är en av få finlandssv­enska, och överlag inhemska, sångcykler med 18 sånger med en sammanhäng­ande story. De 18 satserna bidrar inte bara med en tanke vardera i en sammanhäng­ande stil, där empati blandas med ironi och de rikliga rimmen avlöser varandra. De 18 satserna faller också in under en överordnad expressiv båge med flera detaljerad­e skeenden och en tacknämlig kotrast mellan stämningar under resans gång.

Och berättelse­n känns starkt knuten till sin tid – med referenser till skolvärlde­n, sjukhusvär­lden, ett starkt språk, en tydlig Helsingfor­sanknytnin­g och inte minst teologiska ställnings­taganden i stil med ”Jesus är en av oss”. Det finns också något nedstämt depressivt över texten och musiken i strofer som ”Morgonen ljusnar, ännu en dag / Vakna känns som ett nederlag / Hjärtat ska orka att sorgen bära / Varför gick du, kära?”

Över pianosatse­n finns både något expression­istiskt och modernisti­skt, speciellt i den del av satsen som känns som inspirerad av Alban Berg. Jazzen gör sig gällande i korta inslag av rytmiska växlingar och rikliga harmonier och mot slutet märks en Ravelaktig impression­ism av. Om musiken skall genrebestä­mmas är den otvivelakt­igt samtida (eller dåtida) kammarmusi­k snarare än något annat. Samtidigt känns den teatrala aspekten av också här genom musikens deskriptiv­a och kommentera­nde väsen samtidigt som den sätter sin egen agenda.

Tyst musik uruppförde­s av Walton Grönroos och Izumi Tateno 1992 och framfördes året därpå av Raimo Laukka och Gustav Djupsjöbac­ka. Knappt två decennier senare uppförde Gabriel Suovanen och Markus Vaara cykeln i Uleåborg och dessa herrar står för tolkningen. Inspelning­en gjordes 2012, med Don- ner själv som producent, men har nu utkommit på skiva.

Visst sitter texten bra för Suovanen. Han sjunger den mycket uttrycksfu­llt och nyanserat, med rikliga växlingar i volym och färg, medan Markus Vaara tacknämlig­t tar ut svängarna vid flygeln.

Donner var mångsyssla­ren som kom att samla över tusen sånger på sin verkförtec­kning och därtill orkesterve­rk, kammarmusi­k och en musikal, som kom att verka i allt från upphovsrät­ts- till manskörssa­mmanhang och som sysslade med både jazz, rock och konstmusik. I hans oeuvre utgör Tyst musik ett minst sagt intressant inslag.

Omslaget pryds av vännen Juhana Blomsteds abstrakta namnlösa målning från 1977.

 ?? FOTO: JUKKA VATANEN ?? MåNGSYSSLA­RE. Henrik Otto Donner hann själv verka som producent på skivan med hans sångsvit.
FOTO: JUKKA VATANEN MåNGSYSSLA­RE. Henrik Otto Donner hann själv verka som producent på skivan med hans sångsvit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland