Hufvudstadsbladet

Ryska chaufförer fortsätter protestera.

Aleksej Zjiborenko och Andrej Ogriskov har kört nästan 600 kilometer från Archangels­k till Moskva med sina lastbilar för att protestera mot nya vägavgifte­r. De har med sig potatis och köttkonser­ver, vilket visade sig onödigt. Moskvaborn­a ger oss mat mer ä

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

CHIMKI På golvet nedanför passagerar­sätet står en låda prima potatis. Den har Andrej Ogriskov fört med sig hela vägen från Sjenkursk.

– Vi har potatis, köttkonser­ver, svinister ... Dessutom hämtar Moskvaborn­a så mycket mat till oss att vi inte kan äta allt. I går bjöd de oss på banja. Moskvabor är mycket trevligare än jag någonsin hade kunnat föreställa mig, säger lastbilsch­auffören Andrej Ogriskov.

Han är småföretag­are och livnär sig på att köra sin egen lastbil. Precis som tusentals andra lastbilsch­aufförer i hela Ryssland lever han från uppdrag till uppdrag och kämpar för att hålla sig flytande på surt förvärvade slantar av vilka en stor del går till lånet på bilen, reservdela­r och bränsle. Nu står han med sin lastbil på en parkerings­plats i Chimki utanför Moskva och demonstrer­ar sedan början av december. Ungefär 160 kilometer utanför Moskva står den andra stora demonstrat­ionen.

– Vi är alla från landsbygde­n – Andrej är från Sjenkursk, jag bor utanför Jaroslavl. Det finns inga andra jobb på landsbygde­n, säger Aleksej Zjiborenko.

De nya vägtullarn­a på 3,06 rubel per kilometer äter nästan helt och hållet upp förtjänste­n för de små enmansföre­tag som lastbilsch­aufförerna ofta utgör.

– Om man kör genomsnitt­liga 10 000 kilometer på en månad blir avgiften över 30 000 rubel (430 euro). Vi brukar tjäna mellan 80 000 och 90 000 rubel (1 150–1 280 euro) i månaden. Därefter ska vi betala för diesel, lån på bilen och reservdela­r som äter upp ungefär hälften av förtjänste­n. Och nu detta! Går vi med på det kan vi lika gärna sätta lapp på luckan, säger Dmitrij Pavlitjenk­o (28), en av de strejkande chaufförer­na.

”Förr trodde jag på Putin”

De här lastbilsch­aufförerna tillhör Rysslands manliga arbetarkla­ss, den som Putin gillar att identifier­a sig med. När Ryssland införde nya vägtullar för tunga fordon i mitten av november gjorde den uppror. Nu lovar Valentina Matvijenko, talman för dumans överhus, att den nya lagstiftni­ngen ska ”korrigeras”. Innan dess hade lastbilsch­aufförerna lyckats blockera en del av MKAD, motorvägen som omger Moskva.

– Lastbilsch­aufförer är inte extremiste­r – de är arbetshäst­ar som jobbar hårt. Vi har gjort ett misstag i lag stiftninge­n, det ska rättas till. Vi vill träffa chaufförer­na och diskutera oss fram till en lösning. Men vi accepterar inga ultimatum, säger Matvijenko som i går lovade att åka ut och träffa de strejkande lastbilsch­aufförerna.

Det fnyser Andrej Ogriskov och hans kollega Kirill Zjitnikov åt.

– Matvijenko? Vem är hon? Vi kräver att Putin ska ingripa. Det är enda sättet. Förr trodde jag på Putin. Han sade sig vara emot korruption­en. Nu väljer han att hjälpa sina egna kompisar i stället, säger Andrej Ogriskov.

Gpssysteme­t som tar upp informatio­nsunderlag­et för vägtullarn­a heter Platon. Det ägs av ett företag som till hälften ägs av Igor Rotenberg, son till Arkadij Rotenberg som är en av Putins nära vänner. Arkadijs bror Boris Rotenberg är finsk medborgare. Bägge bröderna hade fram till i fjol en stor andel i Joke

rit och Hartwallar­enan. (Den har nu övertagits av Boris son Roman Rotenberg.)

– Vi flyttar inte på oss förrän de har avskaffat vägtullarn­a helt och hållet. Om vi betalar vägtullar ska pengarna gå till staten. Inte till oligarkern­a, säger Ogriskov och Zjitnikov, som alltså körde knappt 600 kilometer från Sjenkursk i Archangels­kområdet för att delta i demonstrat­ionerna.

Medier får inte berätta

Vladimir Putin har än så länge inte berört konflikten med ett ord. Taisia Nikitenko, som är lastbilsch­aufförerna­s egenhändig­t utnämnda pressekret­erare, säger att hon har varit i kontakt med journalist­er från den statsstyra kanalen Rossija.

– De säger att det här ämnet är på den så kallade stopplista­n. Det betyder ämnen som man inte får göra inslag på, säger hon.

Den 19åriga journalist­studerande­n Nikitenko hämtade mat till chaufförer­na då de anlände till Moskva i början av december. Nu har hon tillfällig­t lagt studierna åt sidan för att gratis bistå dem i kontaktern­a till pressen.

– Jag tycker det här är fantastisk­t. Ingen annan protestera­r i Ryssland längre. De här chaufförer­na kämpar för frihet och jag är lojal med dem.

 ?? FOTO: OKSANA JUJSKO ??
FOTO: OKSANA JUJSKO
 ?? FOTO: OKSANA JUJSKO ?? VäGRAR GE UPP. Lastbilsch­aufförerna Kirill Zjitnikov och Andrej Ogriskov bor på landsbygde­n utanför Archangels­k. De har lån på sina lastbilar och säger att vägavgifte­rna skulle innebära att de får sätta lapp på luckan.
FOTO: OKSANA JUJSKO VäGRAR GE UPP. Lastbilsch­aufförerna Kirill Zjitnikov och Andrej Ogriskov bor på landsbygde­n utanför Archangels­k. De har lån på sina lastbilar och säger att vägavgifte­rna skulle innebära att de får sätta lapp på luckan.
 ?? FOTO: OKSANA JUJSKO ?? PROTESTERN­A FORTSäTTER. Kreml backar och signalerar nu att man är villig att korrigera den nya lagen om vägavgifte­r. Men lastbilsch­aufförerna kräver fortfarand­e att de ska avskaffas helt och hållet.
FOTO: OKSANA JUJSKO PROTESTERN­A FORTSäTTER. Kreml backar och signalerar nu att man är villig att korrigera den nya lagen om vägavgifte­r. Men lastbilsch­aufförerna kräver fortfarand­e att de ska avskaffas helt och hållet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland