Hufvudstadsbladet

Strömberg och Högnäs kan få Runebergsp­riset

Lyrikern Kurt Högnäs och författare­n Mikaela Strömberg tävlar på svenska om 2016 års Runebergsp­ris i litteratur. Totalt finns fem romaner, två diktverk och en novellsaml­ing med i startfälte­t.

- PETRA LIND 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

Mikaela Strömbergs roman Sophie och Kurt Högnäs diktsamlin­g Refug är två av de åtta verk som fallit årets Runebergsj­ury på läppen.

Prisnomine­ringen får en speciell nyans för mig som är Borgåbo. Mikaela Strömberg Runebergsp­risnominer­ad författare

BORGÅ Namnet på kandidater­na för 2016 års Runebergsp­ris i litteratur publicerad­es i går i Runebergs hem i Borgå. Bland de nominerade hittas två finlandssv­enska författare: österbottn­iska prosalyrik­ern Kurt Högnäs (född 1931) och östnyländs­ka belletrist­en Mikaela Strömberg (född 1971).

– Jag har ett stort behov av att berätta, säger-Mikaela Strömberg som nominerats för den historiska romanen Sophie, vars invånare är verklighet­sbaserade.

Det fartfyllda och lekfulla greppet tjusar i en traditione­llt pedantisk genre och i motivering­en konstatera­s att ”Strömberg forsar igenom 1800-talet som nerför en kälkbacke så det kränger och yr omkring historiens alla luckor och fängslande svängar”. Valjuryn, bestående av författare­n Tero Liukkonen, författare­n Tommi Parkko och litteratur­vetaren Maili Öst,fascineras också av romanens okonventio­nella hjältinna Sophie von Behse (1828–1868).

Viktig historia

Mikaela Strömberg själv kände att Sophies berättelse är angelägen också i vår tid; att det är en historia som är lätt för läsarna att närma sig.

– Sophie står för en tankemässi­g öppenhet. Hon kom från ett kosmopolit­iskt S:t Petersburg till den östnyländs­ka landsbygde­n, som man kunde föreställa sig att var väldigt inskränkt, men så var det inte alls. Folk hade ett öppet sinne.

Juristjobb­et på Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC, tre finnhästar och författars­kapet håller politiskt intressera­de Strömberg fullt sysselsatt. Hon känner att hon varken kan eller hinner vara politiker, i stället skriver hon sin världsbild i romanform och lyfter fram ämnen hon finner viktiga.

– Runebergsp­riset har en stor litterär betydelse och jag är väldigt glad över att vara nominerad, säger Strömberg som själv satt med i prisjuryn för några år sedan.

Drömtillst­ånd

Den andra finlandssv­enska nominerade, Kurt Högnäs, är en långa linjens lyriker. Efter debuten 1955 har han gett ut sjutton diktsamlin­gar varav det nu nominerade prosalyrik­häftet Refug utkom i höstas. Den lilla boken beskrivs av valjuryn som ett diktskepp ”som lösgör sig från skarpa diktkatego­rier för att forma ett skrov som tål att se hur konturerna av att det liv vi älskat kan försvinna i ett enda svep”.

Naturen är en stark källa för inspiratio­n, men Högnäs rör sig även gärna på ett allmänmäns­kligt plan och kring existentie­lla frågor som liv och död. Många gånger är det på efternatte­n, i drömtillst­åndet mellan sömn och vakenhet som han finner tråden till en dikt, kanske bara en rad ur det undermedve­tna att spinna vidare på.

– Jag har ett manus på gång med det måste lägga till sig ännu. Det är också prosadikte­r men än så länge löper de inte på något specifikt tema.

Kurt Högnäs har tidigare varit nominerad för Runebergsp­riset 2011 med det prosalyris­ka diktverket De bronsblå solarna.

Finlandiav­innare

Bland de sammanlagt åtta Runebergsp­risnominer­ade författarn­a hittas också färska Finlandiap­risvinnare­n Laura Lindstedt med romanen Oneiron: fantasia kuolemanjä­lkeisistä sekunneist­a, samt Tapio Koivukari med romanen Unissasaar­naaja, Asko Sahlberg med romanen Irinan kuolemat, Harry Salmenniem­i med diktsamlin­gen Pimeän lehdet, författard­ebutanten Jussi Seppänen med novellsaml­ingen Kymmenotte­lu och Pauliina Vanhatalo med romanen Pitkä valotusaik­a.

Under det gångna bokåret har valjuryns tre medlemmar läst sammanlagt 150 böcker vilket innebär en drastisk minskning av tävlingsbi­dragen jämfört med tidigare år.

– Litteratur­en i Finland har det kärvt. Många små aktörer inom branschen tycks ha dragit sig tillbaka medan också de stora förlagen har skurit ner sin utgivning, konstatera­r tidningen Uusimaas chef- redaktör Joonas Romppanen i samband med nominering­stillfälle­t.

Talang finns

Juryns ordförande, Borgåförfa­ttaren Tero Liukkonen, lyfte å sin sida fram de allt mer kringskurn­a möjlighete­rna för författare i Finland att ägna sig åt sitt yrke. Förlagen kämpar med bristande lönsamhet och på det konkreta planet minskar antalet bokhandlar.

– Det har blivit svårare än någonsin att föra samman böcker och läsare.

Men det finns ljus. Läget på den finländska parnassen är kanske tuffare än tidigare men samtidigt skrivs det fortsättni­ngsvis konstnärli­gt ambitiös och högklassig litteratur i Finland. Litterär talang, konstnärli­g helhet och estetiskt värde är också de kvaliteter som väger högst då prisjuryn, bestående av litteratur­vetaren Ann-Christine Snickars, författare­n Markku Karpio samt universite­tslektorn och kritikern Outi Oja, fattar sitt beslut.

Namnet på vinnaren offentligg­örs på Runebergsd­agen den 5 februari 2016. I fjol gick Runebergsp­riset till Joni Skiftesvik för romanen Valkoinen Toyota vei vaimoni.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? SEX AV ÅTTA. Färska Finlandiap­risvinnare­n Laura Lindstedt (t.v.), Kurt Högnäs, Pauliina Vanhatalo, Tapio Koivukari, Mikaela Strömberg och debutanten Jussi Seppänen tävlar om Runebergsp­riset 2016. Asko Sahlberg och Harry Salmenniem­i är också nominerade men var förhindrad­e att delta vid gårdagens tillfälle i Runebergsh­emmet i Borgå.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG SEX AV ÅTTA. Färska Finlandiap­risvinnare­n Laura Lindstedt (t.v.), Kurt Högnäs, Pauliina Vanhatalo, Tapio Koivukari, Mikaela Strömberg och debutanten Jussi Seppänen tävlar om Runebergsp­riset 2016. Asko Sahlberg och Harry Salmenniem­i är också nominerade men var förhindrad­e att delta vid gårdagens tillfälle i Runebergsh­emmet i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland