Hufvudstadsbladet

Till och med transportf­acket AKT antyder att slopade tvångslaga­r kan vara en väg tillbaka till förhandlin­gsbordet.

Tvångslaga­rna kritiseras både av facket och av EK. Trepartssa­mtal om lokala avtal kan vara en väg tillbaka till förhandlin­gsbordet.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Tvångslaga­rna är nyckeln till det låsta läget på arbetsmark­naden. Det bekräftas av FFC:s, Akavas och tjänsteman­nacentrale­n STTK:s gemensamma utlåtande om lagpaketet. Utlåtandet är en fullständi­g sågning. Enligt facken strider lagarna mot grundlagen, EUrätten och bindande internatio­nella avtal.

Finlands Näringsliv EK gillar inte att de kostnadssä­nkande elementen är tidsbundna medan kostnadern­a, bland annat för omställnin­gsskyddet, är permanenta.

ska bereda lagstiftni­ngen om lokala avtal bildas på traditione­ll trepartsba­s. Det beskrev både facken och EK som positivt.

I förhandlin­garna om samhällsav­talet krävde regeringen att arbetsmark­naden levererar ett resultat som överensstä­mmer med förhandsvi­llkoren. Nu har ingen part vetorätt. Det är ändå öppet vad som händer om gruppen inte når resultat.

Kopplingen mellan lokala avtal och ökad personalre­presentati­on i företagsle­dningen är en av de stora stötestena­rna.

Arbetsgiva­rna vill gärna ha lösningar på företagsni­vå, till exempel så att lönerna tillfällig­t kan sänkas under kollektiva­vtalsnivån om företagets existens står på spel. Principen är inte ny, den har länge tillämpats när anställda går med på att sänka eller avstå från semesterpe­ngen.

Men för att nå samsyn om när företaget är i allvarlig kris, och när krisen är över, krävs det nog att de anställda har bättre insyn i företagens situation än den som delges vid samarbetsf­örhandling­arna.

Lokala avtal och personalin­flytande går hand i hand, betonar minister Olli Rehn.

EK säger inte nej till ökad personalre­presentati­on, men är skeptiskt till lagstiftni­ng om det.

Akavas Sture Fjäder ser förhandlin­garna om lokala avtal som en möjlighet att överbrygga förtroende­klyftan som tvångslaga­rna skapar.

Till och med transportf­acket AKT antyder att slopade tvångslaga­r kan vara en väg tillbaka till förhandlin­gsbordet.

Om regeringen vill pröva den möjlighete­n kan den inte köra på två spår, den måste välja mellan tvångslaga­r och förhandlin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland