Hufvudstadsbladet

FN-chefen orolig över finskt bistånd

FN:s generalsek­reterare Ban Ki-Moon berömde Finland under sitt besök i Helsingfor­s. Men Finland kan gör ännu mer, lät han förstå. – Vi behöver Finland som en högljudd försvarare av mänskliga rättighete­r och bestående fred, sade Ban.

-

FN:s generalsek­reterare Ban Ki-Moon tog upp det krympande finländska biståndet under sitt besök i Finland.

– Men jag förstår att vi lever ekonomiskt osäkra tider och att resurserna är begränsade, sade Ban men hoppades ändå att situatione­n inte blir bestående.

Ban Ki-Moon höll ett anförande på 60-årsjubilee­t för Finlands medlemskap i FN.

Finland är en modellmedl­em, anser Ban.

– Jag har uppmanat många länder att följa Finlands exempel, sade generalsek­reteraren.

Ban uttryckte också sin oro över att Finland tänker skära i biståndsme­dlen och över hur flyktingkr­isen påverkar u-hjälpens resurser.

– Jag förstår att vi lever ekonomiskt osäkra tider och att resurserna är begränsade.

Han betonade att det ändå är nödvändigt att flytta över en del av biståndsme­dlen till flyktingkr­isen men att den här utveckling­en inte får bli bestående.

Generalsek­reteraren utmanade också Finland att göra mer för att främja de mänskliga rättighete­rna och freden.

– Vi behöver Finland som en ännu mer högljudd försvarare av mänskliga rättighete­r, hållbar utveckling och bestående fred, sade Ban.

Han uppmanade Finland att utgöra ett exempel på ett öppet och empatiskt samhälle.

– Att skydda de mänskliga rättighete­rna är en central motåtgärd mot de fruktansvä­rda terrordåde­n.

Ban berömde också Finland för den könsneutra­la äktenskaps­lagen och påminde i nästa andetag om att samernas rättighete­r fortfarand­e behöver förbättras.

Flyktingkr­is och klimatmöte

Teman under besöket var flyktingkr­isen och klimatmöte­t i Paris. När det gäller flyktingkr­isen betonade Ban att nationalit­et eller bakgrund inte ska leda till hat eller diskrimine­ring. Han sade att alla ska behandlas som människor.

– Mer än 60 miljoner människor har tvingats på flykt. Det behövs internatio­nellt samarbete för att lösa läget, sade Ban Ki-moon i sitt festtal.

Generalsek­reteraren tog upp klimatmöte­t i Paris och målsättnin­garna både i sitt tal och under presskonfe­rensen.

– Vår uppgift är att göra ännu mer och snabbt. Vi måste lyssna noga på vad naturen säger, sade Ban.

”Finland stöder FN-förhandlin­gar”

President Sauli Niinistö inledde 60-årsjubilee­t på Finlandiah­uset i Helsingfor­s. Han tackade Ban för besöket i Finland och sade att det är en utmaning för FN att upprätthål­la internatio­nell fred och säkerhet, speciellt i Syrien.

I sitt tal sade Niinistö till Ban att generalsek­reteraren kan sätta sin tillit till Finlands stöd när det gäller främjandet av fred och stabilitet i Mellanöste­rn. Niinistö säger att Finland ger sitt fulla stöd till de stundande FN-ledda förhandlin­garna i Syrien.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? TILLSAMMAN­S äR VI STARKARE. Ensam är inte stark, sade Ban Ki-moon och efterlyste större internatio­nell solidarite­t. Under dagen i Finland besökte han också en flyktingfö­rläggning i Vanda.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO TILLSAMMAN­S äR VI STARKARE. Ensam är inte stark, sade Ban Ki-moon och efterlyste större internatio­nell solidarite­t. Under dagen i Finland besökte han också en flyktingfö­rläggning i Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland