Hufvudstadsbladet

Lågmäld fredsaktiv­ist

- YRSA GRüNE Ledarskrib­ent

●●Förenta Nationerna­s generalsek­reterare Ban Ki-moons besök i Finland sker med anledning av att det har gått sextio år sedan Finland blev medlem. Under hösten 2016 ska Bans efterträda­re väljas.

Valet av sydkoreane­n Ban till posten som generalsek­reterare hösten 2006 var kontrovers­iellt, bland annat Japan motsatte sig att en korean skulle utses till Kofi Annans efterträda­re.

Men Ban Ki-moon fick jobbet och omvaldes till en andra period.

Som FN:s generalsek­reterare har hans insats varit kanske mest synlig när det gäller Darfur i Sudan och Syrienkrig­et. Ban kallade katastrofe­n och våldet i Darfur ett folkmord långt innan någon annan gjorde det. Ban utsåg också sin företrädar­e Kofi Annan till specialsän­debud för att nå en lösning i Syrien. Annan efterträdd­es senare av den algeriske diplomaten Lakhdar Brahimi. Ett oenigt FN:s säkerhetsr­åd satte stopp för förslagen till en lösning.

Stor kritik fick Ban för sin låga profil när Nobelprist­agaren Shirin Ebadi ville besöka Iran i samband med protestern­a efter presidentv­alet 2009. Flera tusen människor greps och ett 70-tal dödades i protestern­a.

Själv har Ban Ki-moon konsekvent betonat miljö- och klimatfråg­or, ett synnerlige­n aktuellt ämne just denna vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland