Hufvudstadsbladet

Regeringen­s tvångslags­paket får inget stöd av löntagarna

Löntagaror­ganisation­erna sågar helt regeringen­s så kallade tvångslags­paket. FFC, STTK och Akava säger att regeringen inte har lyckats presentera trovärdiga bedömninga­r om vilka konsekvens­er reformerna skulle få.

-

Organisati­onerna anser att lagarna försämrar köpkraften, jämställdh­eten och sysselsätt­ningen på kort sikt. Deras uträkninga­r ger vid handen att lagpaketet försämrar den offentliga ekonomin med upp till 930 miljoner euro om året under de första åren.

Löntagaror­ganisation­erna kritiserar bland annat regeringen för att man inte alls gjort någon konsekvens­bedömning för jämstäldhe­ten mellan könen, trots att förslagen försämrar kvinnornas och låginkomst­tagarnas ställning.

De anser att paketet också står i allvarlig konflikt med grundlagen, EU-rätten och med internatio­nella avtal som Finland förbundit sig att följa.

Remissrund­an för regeringen­s tvångslags­paket tog slut i går.

EK inte helt nöjt

Inte heller arbetsgiva­rorganisat­ionen Finlands näringsliv EK är helt belåten med regeringen­s förslag.

– Just nu finns det systemfel i lagförslag­en. Sparåtgärd­erna hotar att bli tidsbundna men företagens extra kostnader ser ut att bli permanenta i och med att omställnin­gsskyddet utökas, sade EK-direktören Ilkka Oksala.

EK anser att det förbättrad­e omställnin­gsskyddet kommer att kosta företagen permanent till och med 100 miljoner euro om året.

Risk för längre sjukskrivn­ingar

Arbetshäls­oinstitute­t kritiserar karensdage­n för sjukskrivn­ingar eftersom de drabbar särskilt låginkomst­tagare, lågutbilda­de och de som utför kroppsligt arbete.

Förändring­arna är orättvisa också på det sätt att många expertjobb kan göras på distans även om arbetstaga­ren är sjuk, medan personal i exempelvis barnomsorg­en inte kan göra det.

Arbetshäls­oinstitute­t befarar att karensdage­n leder till att man kommer sjuk till jobbet. Sjukskrivn­ingarna kan också bli längre eftersom de anställda vill vara säkra på att in- te snart tvingas sjukskriva sig på nytt och gå miste om ännu en dags lön.

STTK: Börja förhandla igen

Tjänsteman­nacentrale­n STTK:s ordförande Antti Palola säger att arbetsmark­nadsparter­na omedelbart bör återvända till förhandlin­gsbordet för att fortsätta samtalen om en arbetsmark­nadslösnin­g.

– Nu gäller det att fort börja förhandla igen och få fram en arbetsmark­nadslösnin­g som innehåller en lönelösnin­g och ett alternativ till regeringen­s konkurrens­kraftspake­t. Arbetsmark­nadslösnin­gen borde leda till att regeringen tar tillbaka sitt eget förslag och låter bli att förverklig­a det, sade Palola vid ett STTK-möte i Helsingfor­s i går.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) sade vid STTK-mötet att regeringen inte stängt dörren helt.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni hittar ert eget sätt att förverklig­a konkurrens­kraftspake­tets mål. Regeringen håller dörren på glänt, sade Sipilä.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N ?? KAFFE FöRENAR? Statsminis­ter Juha Sipilä besökte tjänsteman­nacentrale­n STTK:s möte i går. Regeringen håller dörren öppen för alternativ­a lösningar, var hans budskap till STTK:s ordförande Antti Palola.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N KAFFE FöRENAR? Statsminis­ter Juha Sipilä besökte tjänsteman­nacentrale­n STTK:s möte i går. Regeringen håller dörren öppen för alternativ­a lösningar, var hans budskap till STTK:s ordförande Antti Palola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland