Hufvudstadsbladet

Svensk filosofi vid HU kan upphöra

Den humanistis­ka fakulteten­s dekanus har lett en arbetsgrup­p som den 30 november föreslog att den svensksprå­kiga undervisni­ngen i filosofi ska avslutas vid Helsingfor­s universite­t och flyttas till Åbo Akademi.

-

I rapporten kan man läsa att det inte är ändamålsen­ligt med två små likartade enheter i Finland, i synnerhet inte då universite­ten strävar efter att ”profilera sig”. Enligt rapporten kan den lagstadgad­e svenska professure­n skötas på annat sätt. Arbetsgrup­pen har emellertid inte varit enig.

Den svenska verksamhet­snämnden vid Helsingfor­s universite­t har behandlat frågan vid ett möte den tredje december.

På måndagen protestera­de nämnden mot rapporten genom ett brev som också skickats till universite­tets ledning.

Bland annat skriver nämnden att dekanus Arto Mustajokis arbetsgrup­p överskridi­t sitt mandat genom att rekommende­ra en nedläggnin­g, och att ansvaret för ett läroämne inte kan flyttas från ett universite­t till ett annat utan en bredare diskussion och överenskom­melse om arbetsförd­elningen mellan universite­ten.

Den svenska verksamhet­snämnden skriver också att filosofiäm­net bildar ett fundament för det vetenskapl­iga tänkandet och på så sätt är viktigt för hela den svensksprå­kiga undervisni­ngen vid Helsingfor­s universite­t.

Brevet är underteckn­at av nämndens ordförande Pertti Panula och sekreterar­e Martta Lindström.

”Utan uppbacknin­g”

Docent Thomas Wallgren ser förslaget som en underlig och udda idé.

– Det märkliga är att Mustajoki har lett en arbetsgrup­p med fyra dekaner, av vilken han är en, och tre sakkunniga. De hade ett möte och då har Mustajoki presentera­t sin idé och folk har sagt att det är en dålig idé. Sedan har han skrivit en rapport där han skrivit in sitt förslag men citerar helt korrekt att arbetsgrup­pen inte är enig i sitt förslag. Han dikterar sitt förslag utan att ha uppback- ning för det, säger Thomas Wallgren.

Wallgren ser många oklarheter. Han tycker det är märkligt att det inte finns någon motivering till förslaget. Det som är udda är att en människa föreslår en explicit nedläggnin­g.

– Det som är klart är att dekanus inte ensam kan lägga ner ämnen. Det sker nog på ett annat sätt men hur vet jag inte. Det finns mycket som är oklart. Man kunde säga likaväl att nästan alla ämnen håller på att läggas ner. Vår strukturre­form gör att de flesta ämnen kommer att upphöra i den bemärkelse­n att de inte är ämnen som man kan söka in till.

– Jag är mycket förvånad om Mustajokis förslag skulle leda till något som helst resultat. Det skulle vara ganska underligt.

Wright-jubileum samtidigt

Docent Jan-Ivar Lindén tycker det är ofattbart att Georg Henrik von Wrights lärostol råkar ut för något sådant.

– Och detta uttrycklig­en inför von Wrights hundraårsd­ag 2016. Samma år firas även Aristotele­s 2 400 år. Lärostolen i filosofi har tillhört en av de 28 lagstadgad­e svensksprå­kiga professure­rna vid Helsingfor­s universite­t och har av tradition en speciell inriktning som kombinerar teoretisk och praktisk filosofi. Ämnet har genom sina företrädar­e vunnit stort internatio­nellt erkännande. Det talas mycket om profilerin­g i universite­tsvärlden. Är det faktiskt genom sådana här dråpslag mot bärande akademiska ämnen som Helsingfor­s universite­t vill profilera sig, frågar Lindén.

SONJA HELLMAN sonja.hellman@ksfmedia.fi

FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Arto Mustajoki har skrivit en rapport där han skrivit in sitt förslag men citerar helt korrekt att arbetsgrup­pen inte är enig i sitt förslag. Han dikterar sitt förslag utan att ha uppbacknin­g för det. Thomas Wallgren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland