Hufvudstadsbladet

Otrygghet som varat länge

Då Ludwig ”Ludde” Wilenius 1932 grundade sitt båtvarv vid Borgå å, kunde han knappast ana hur stormig framtiden skulle bli.

- TORA MATTHEISZE­N

BORGÅ Allting började med två hallar på västra sidan om ån, som Ludde Wilenius köpte upp och som fortfarand­e står kvar. Han byggde också en verkstad för båtbyggeri, en smedja, två dragslipar och bryggor och anlade en mastkran på en brokista i ån.

Det gick undan med fart och snart blev varvet vida känt för sina kvalitetsb­åtar. Ryktet spred sig också utomlands. Speciellt de krävande klassoch regelbåtar­na fick stor berömmelse.

Totalt 430 båtar har byggts vid varvet. De största är lyxkryssar­e på 40 fot, de minsta små fanerbåtar till försvarsma­kten. Då varvet var som störst efter krigen sysselsatt­e det cirka 20 personer.

Ludde Wilenius dog 1984 och då tog sonen Kaj Wilenius över.

Krockar sedan 1950-talet

Ivar Nordlund har granskat historien och kan berätta att de första krockarna mellan staden och varvet inträffade redan på 1950-talet. Borgå ville inte gå med på längre arrendekon­trakt. Till en början var kontrakt på fem år möjliga, ibland handlade det om kortare kontrakt på bara ett år. Slutligen beslutade staden lämna arrendetid­en öppen. Varvet fick stå kvar så länge Ludde levde, sades det.

Redan dagen efter Luddes död fick Kaj Wilenius veta att arrendet upphör, men så fortsatte man trots allt göra upp avtal på ett år. Detta ledde sakta till byggnadsfö­rfall. Kaj fick veta att han får ha sitt varv tills han går i pension.

Ägarbyte

2004 kom Ivar Nordlund in i bilden. Den västnyländ­ska museichefe­n med rötter i Borgå ville rädda det kulturhist­oriskt värdefulla varvet och köpte det. Kampen för varvet fortsatte. Med jämna mellanrum har en stor del av ortsbefolk­ningen ställt sig på barrikader­na för att stöda varvet, som hotats av olika orsaker.

Här byggs inte längre nya båtar, men verksamhet­en förknippas fortsättni­ngsvis med kultur- och båtbyggarh­istoria samt kvalitet.

I det nya planförsla­get som Borgå stad gjort upp finns varvet alltså kvar. Kanske följetonge­n äntligen får ett lyckligt slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland